Basit bir şahıs işletmesinin 1500 lira aylık sabit gideri var. Bu gidere kdv ve gelir vergisi dahil değil.
O zaman ayda 30 mal ya da hizmet için iş başına 50 lira sabit maliyet + kdv + gelir vergisi maliyetlenmelidir.
O işi 200 liraya yapmak isteyen adam ayda 6 bin lira kazanmak için
200 + 36 (kdv) + 40 (gelir vergisi) + 50 sabit gider toplam 326 lira ücret istemelidir.
Tabi bu her gün 1 iş yapabilmesi durumundaki fiyatı. Eğer 2 günde 1 iş buluyorsa iş başı 100 lira sabit maliyeti olur.
Yani benim aylık 3 bin lira kira, stopaj, ofis faturası, muhasebe, bağkur giderim var.
Ben ayda 100 ürün satıyorsam, ürün başı 30 lira sadece sabit gider maliyetim var demektir.
Ayrıca bu işletme maliyetini 30 lira olarak değil 45 lira olarak hesaplamak lazım.
Çünkü ticaret risk işidir ve bazen kar edemezsiniz hatta zarar edersiniz ve para kazanamazsınız.
İşte böyle dönemlerde işletme maliyetlerini ödemek zorunda olduğunuz için, para kazanırken bir de para kazanamayacağınız dönemler için ekstra işletme sermayesi biriktirmeniz lazım.
İşletme maliyetinizin %50 üzerinden hesaplarsanız, kar ettiğiniz her yıla karşın kar edemeyeceğiniz 6 ay için işletme sermayesi biriktirirsiniz.
Aynı şekilde gelirinizi de kar edemeyeceğiniz dönemlerde yaşayabileceğiniz şekilde hesaplamalısınız.
Ayda 6 bin yaşamak sizin için yeterli ise, 8-9 bin kar edip cebinize alıp zor günlerde kullanabileceğiniz bir şekilde maliyet yönetmeniz lazım.
Ama hiç bir işletme maliyeti olmayan bugün ne kazandıysam cepte diye iş yapan adamlar piyasayı öldürüyorlar.