Yurtdışı eğitim konusu biraz uzun bir süreç ve iyi bir planlama yapılmadan gidilmemesi gerekir. Ben yıllar önce dil eğitimi için İrlanda'ya gitmiştim o sebeple yazıyorum. Ayrıca güncel İrlanda dil okulu fiyatları ve süreç hakkında bir web sitem olduğundan dolayı kısaca bazı bilgiler verebilirim.
- Öncellikle pandemi süreci yüzünden Ekim veya Kasım ayına kadar uzun süreli eğitimler dışında maalesef kısa süreli eğitim vizesi verilmiyor. Dublin merkezli bir acenta ile ortak çalışıyorum. Bugün bana kendileri kesin olmamakla birlikte, İrlanda hükümeti dil okulu için sadece kısa dönem olanları kabul edip, diğer vize türlerini askıya almayı tartışıyormuş. Şuan için ise sadece dediğim gibi uzun dönem vize başvurusu kabul ediliyor. Lisans, yüksek lisans için herhangi bir sınırlama konuşulmuyor.
- İrlanda'da bazı diğer ülkelerde olduğu gibi Work&Study programı mevcut. Fakat 25 hafta ve üstü eğitimlerde geçerli olup haftalık 20 saat part-time çalışma imkanı verilmektedir. 25 hafta altındaki eğitimlerde yasal olarak çalışamazsınız. Uzun dönem eğitime gittiğinizde vize süreci farklı olup, oraya gittiğinizde göçmenlik bürosu kaydı vs. yapıp daha sonra iş arayıp çalışabiliyorsunuz. Ama bu gittiğiniz gibi iş bulabileceğiniz ve hemen para kazanabileceğiniz demek değil.
- Genel olarak 2020 yılı için İrlanda dil okulları için, 12 haftalık dil okulu 1200-1500 Euro‘dan başlamaktadır. Sabah/öğlen sınıfları, okulun bulunduğu şehir, haftalık eğitim süresi (15/20/25 saat) vs. fiyatı etkilemektedir. 25 haftalık dil okulu 1700-1900 Euro‘dan başlamaktadır. Dürüst olmak gerekirse 25 haftalık için konuşacaksak 3000 ve üstü olanlar daha kaliteli diyebilirim. Zaten pandemi süreci yüzünden en ucuz olanların aktif olup olmadığını bilmiyorum. Bu fiyatlar Ocak 2020 tarihinde güncellendi. Vize sürecinde tüm okul ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
- Konaklama ise diğer ülkelere göre biraz pahalıdır. Vize süreci için ilk 1 aylık konaklama ücretinin ödenmesi yeterlidir. Öğrenci apart/yurt tarzı yerler haftalık 180-220 Euro arasındadır. Öğrenci evlerinde ise tek kişilik odalar haftalık 150-200 Euro arası, çoklu odalar ise daha ucuz olmaktadır. Aile yanı konaklama ise haftalık 200-250 Euro arası olup diğerlerinden farklı olarak kahvaltı, akşam yemeği vs. içermektedir. Bu fiyatlar şehir ve konum olarak biraz fark göstermektedir. Bu fiyatlar daha çok Dublin için geçerli.
- Yurtdışı dil eğitimi önemli bir konu fakat iyi bir plan yapılmadan acele etmeden karar vermeniz gerekiyor. Öncellikle niçin gittiğinizi, ne seviyede olduğunuzu ve maddi imkanlarınızı iyi belirlemek gerekiyor. Eğer az veya hiç İngilizce bilmiyorsanız öncellikle ülkedeyken kurs, online eğitim veya pratik ile biraz hazırlanmanızı öneriyorum. Daha sonra maddi imkanlarınızı en başta hesaplayarak bir ülke, süre ve eğitim türüne karar vermelisiniz. Ayrıca şuanda pandemi süreci yüzünden biraz daha dikkatli ve acele etmemenizi öneririm.
- İrlanda son yıllarda bilişim konusunda popüler bir ülke olduğundan bazı webmaster arkadaşlarla şans eseri denk geldik. İrlanda konusunda popüler bir blog sitem var. Normalde pek linkini paylaşmıyorum fakat en azından İrlanda konusunda güncel ve doğru bilgiler ararsan
İrlanda rehberi web sitemi inceleyebilirsin. Çeşitli başlıklar altında tüm sorularına cevap bulabilirsin. Son olarak yurtdışı eğitimi gerçekten masraflı bir iş ve lütfen plan yapmadan bir şeylere karar vermeyin.