• 1. Vergi vermek için illa şahıs şirketi,kurumsal şirket vs. Açmak mı gerekiyor ? bunun yerine ben misal bu ay 3 kişiden toplamda 400tl aldım bunların dekontunu çıktı alıp bir muhasebeciye gitsem bu ay şu kadar kazandım vergilendirmek istiyorum desem bu olmaz mı ? illa mı şirket yani ?
Olmaz. Şuan yeni bir düzenleme geliyor. Ocak ayından itibaren evde üretilen ürünler için. Ancak onda bile öncesinde gidip Vergi Dairesinden işlem yaptırmak lazım.
  • 2. Şirket kurmak gerekiyorsa da yani onlarca yüzlerce kişi net bir kazanç almıyor bir ay 100tl alır diğer ay 2.000tl diğer ay baktın 50tl bile alamadı şirket olunca her ay damga,mühür vs. Vergileri oluyormuş sanırım e ben hiç kazanmadığım ayda vergi vermek zorunda mıyım ?
Ayda 200 - 300 muhasebeci ödemesi, 60 TL ye yakın damga vergisi vs. gelir. Ortalama olarak aylık 300 - 400 TL net gideriniz olur. SSK yoksa bu durumda bişrde bağkur ödemeniz çıkar. O da zamanında öderseniz 800 TL civarı gecikmeli öderseniz 1000 tl civarıdır. İş yapmadım ödeme yapmayacam gibi birşey yok.
  • 3. vergi vermeye başladıktan sonra direkt olarak ben bundan bir yıl önce de şu kadar para kazanıyordum bunu da şuan vergilendirmek istiyorum desek falan desek mesela ceza ile mi karşılaşırız yoksa normal vergisini mi veririz o kazançların da ?
O şekilde geçmişe yönelik bir ödeme süreci olmayacaktır diye biliyorum. Ama bunu bir muhasebeci ile görüşmende fayda var.