Lütfen sonuna kadar okuyun..
Arkadaşlar son dönemde forum içerisinde mining rigler hakkında çok konu görmeye başladım kimisi güneş enerjisiyle demiş kimisi farklı fikirler vermiş. Ben size elektrik faturası en aza indirecek yöntemlden bahsetmek istiyorum. Öncelikle güneş enerjisi neden olmaz bundan bahsederek konuya başlayım.

Halihazırda binamızın çatısına güneş enerji sistemini kendim kurdum, kendim kurduğum içinde her detayına vakıfım. Güneş enerjisi yatırıma göre ortalama 6-7 yılda kendini amorti ediyor. Sizin rigleri çalıştıracak enerjiyi sağlayabilmek için çok büyük bir güneş enerji sistemi kurmanız gerekiyor. 190watt (o da tam güneş alırsa) mono güneş enerji paneli şuan rasgele bir siteden baktım 1.5mt'ye 70 cm görünüyor. Güneş sistemlerinde mutlaka 1 tık fazla sistem kurulur bunun sebebi güneşin her zaman aynı açıda vurmamasından ve panelin herzaman tam güçte enerji üretememesinden kaynaklanır. Dolayısıyla atıyorum 190wattlık bir sistem için belkide 2 panel koymanız gerekecek. Bu değer birde mono için yani pahalı bir sistem için. (Alet seçiminde bosch kullanmak gibi) Düşündüğünüz zaman şimdiden 2mt² yer kapladı bile. Rig yapılan ekran kartlarının 1 tanesini çalıştırmak için ekran kartının çektiği elektriğe göre nereden baksan 1 karta 3-4 panel kullanacaksın ki ölme eşeğim ölme. Panellerin şuan güncel adet fiyatı ₺650, kontrlcü, akü vs derken ₺20.000lik olursunuz. Bu işi için ön ödeme yapmak doğru değil diye düşünüyorum. O nedenle mantıklı değil.

Sadece güneş paneliyle şu yapılabilir, on grid bir sistem yapılır. Sistem ürettiği elektriği tüketir yetişemediğinide şebekeden çeker fakat yine pahalı bir tercih yüksek kwli inverter'e ihtiyaç var on grid inverterlerde çok pahalı ayrıca kurumlarda birsürü sürünürsünüz belli bir kw sonrasıda ticariye giriyor durduk yere vergi çıkar.

Şimdi gelelim ucuz yönteme.

Gerçekten bu işi ucuza kapatmak istiyorsanız sanayi elektriği kullanmalısınız. Sanayi bölgelerinde elektrikler hane elektrik brim fiyatına göre çok çok ucuz. Şuanda tanıdığım bir abim sanayi bölgesinde dükkan sahibinin uğraşmaması sebebiyle hane elektriği kullanıyor. Normalde atıyorum 3000 gelecek elektrik 4500 - 5000 arası geliyor.

Epdk'nın 2020 elektrik fiyatlarını kontrol ettiğimde dağıtım ve vergiler dahil (şehire ve dağıtım firmasına göre değişir) hane kw fiyatı ₺0.7 ise sanayide ₺0.50 geliyor. Üstelik harcanılan kw arttıkça birim kw fiyatı daha düşüyor. Bunlar net hesaplar değil uğraşmadım. Totalde büyük karlı çıkıyorsunuz. Sözün özü riglerinizi sanayide barındırmak ucuza gelir.

Sevgiler.