Hocam birde bu edu epostasıyla microsoft office i ücretsiz kullanabiliyoruz. Ama belgelerimizi görebiliyorlar mıdır ? Bundan şüphelendiğim için kullanmıyorum.
hocam aslında o size sağlanan bir arayüz. Yani okul kendi sistemini azure üzerinden entegrasyon vs sağlayarak sizlere office 365 üzerinden giriş iznini veriyor ve e-posta hizmeti sunuyor. Aslında şu durum var yukarıda belirttiğim gibi eğer isterlerse exchange yöneticisi sizin e-posta pst dosyasına istediği gibi erişim yetkisine sahiptir. İstese sistemden çıktısını alabilir. Yani misal siz exchange'i yöneten kişiye gitseniz ben bu e-postanın tüm yedeğini istiyorum ve bana verin, .pst dosyasınızı size tesilm eder. Buda sizin her şeyinize eriştiğini gösterir.
Fakat burada şöyle bir durum vardır yasal süreç yok ise ve herhangi bir sorun yok ise kimsenin bunu yapacağını sanmıyorum. Yapmaması da gerekiyor. Yani bu iş ahlakı olarak hiç yakışır bir şey değildir. Etik olmaz. Sistem yöneticisi olan kişi her şeye erişebiliyor diye buna kendinde bakmaya yetkili görmemesi gerekir. O size özeldir. Son olarak sizin bu e-posta tuttuğunuz tüm dosyalarınız exchange üzerinde barındırılmaktadır ve sizin kutunuzda saklanmaktadır. Burada saklarsanız erişebilirler.
Sizin sorunuza diğer bir cevabımda sizin dokümanlarınıza erişemezler. O size sunulan office, onedrive gibi şeyler birer microsoft üzerinden sunulan hizmettir ve çoğu microsoft üzerinden yönetilmektedir. Aksi halde kurum kend içinden bu hizmetleri sağlayacak api işlemlerini yapması gerekir. Ama çoğu kişi bunu yapmıyor ve uğraştırıcı bir sistem olduğu için microsoft'u kullanıyor. Bu yüzden direkt bu alanda yaptığınız şeylere erişeceklerini sanmıyorum. Sorunuza ne kadar cevap verebildim bilmiyorum ama elimden geldiğince ve kendi bilgim dahilinde açıklamaya çalıştım