Konuyla alakam yok daha önce dijital bir iş için inceleme yaşamıştık. Naçizane bir kaç uyarı bırakayım buraya belki birilerinin işine yarar. Müfettişler size yüklenerek kafanızı karıştırmaya çalışıyor. Sakın ben her şeyi anlatayım da benden çıksın işlemler yürüsün mantığıyla davranmayın çünkü müfettişler doğruyu değil en çok vergi/cezayı nasıl uygularımın peşindeler. Özellikle maddi kısımlarda müfettişlerin topladığı bilgiler (banka dökümleri ) dışında başka bir şey anlatmayın. Şunu unutmayın bu bir soruşturma suçu kesinleştirmek için delilleri bulmak müfettişlerin görevidir.
Gelelim olayın en alıcı noktasına , müfettiş incelemesini tamamlayıp vergi inceleme tutanağı hazırlar ve sizi çağırıp imzalamanızı ister. Bu tutanakta inceleme sonucunda tespit edilen gelirler ve salınacak vergiler hakkında uygulamalar bulunmaktadır. Tutanak esas alınarak hakkınızda vergi inceleme raporu hazırlanır ve vergi/cezaların tahakkuk ettirilmesi için gelir idaresine gönderilir.
Bu tutanağı imzalamadan önce iyice okumalısınız. Eğer tutanakta yazan gelirler veya uygulanacak vergilerle ilgili katılmadığınız hususlar ve kanıtlayabildiğiniz bir ispatınız var ise tutanağa bunların da geçirilmesini isteyin. Eğer zorluk çıkarılıyorsa imzadan imtina edeceğinizi (imzalamayacağınızı ) ve imzadan imtina tutanağı hazırlanmasını istediğinizi söylemelisiniz. Eğer imzadan imtina tutanağı hazırlanacaksa neden imzalamadığınızı yine bu tutanağa açıkça işletmelisiniz. Tutanak hazırlamıyorlar ise denetlemeyi yapan kurulun başkanına çıkarak durumu izah etmeli , gerekirse yapılan işlemler için tutanak tutulmasını istemelisiniz. Çünkü hem maliye bakanlığına şikayet ve hem de kanuni haklarınız çiğnendiği için kamu denetmenleri kurumuna şikayet hakkınız doğar. Bu kurumlara yapacağınız şikayetiniz süresince de vergi incelemesi duracaktır.
Burası neden önemli , vergi inceleme tutanağı hakkınızda hazırlanmış soruşturma dosyasıdır. Siz bu dosyayı imzalarsanız o tutanaktaki yapılan uygulamaları kabul etmiş olursunuz. Hukuki açıdan suçsuz olduğunuz haldeyken kabul ettiğiniz için suçlu konuma düşersiniz. Dava süreçleriniz zorlaşmasına ve uzamasına neden olur.
Yukarı da anlattığım sizin kanuni olarak haklarınızdır. Kurumlarda kimse size bunu söylemiyor.
Şayet mali ve hukuksal konular hakkında bilginiz yok ise bu iş için kesinlikle kendinize bir vergi avukatı bulun. Belki cebinizden para çıkacak ama sizi daha büyük bir miktardan kurtaracak ve inceleme - hukuk sürecindeki üzerinizdeki baskıyı en aza indirecektir.