"Eğer şükran bir ilaç olsaydı, vücudun tüm sistemlerinin sağlığını koruyan, dünyanın en çok satan ilacı olurdu" Dr. P. Murali Doraiswamy
Şükran duygusunun sağlık üzerine etkileri konusunda pek çok çalışma yapılmış. Kalp ritmi, kan basıncı, beyinde nörolojik değişimler gibi somut bedensel etkileri belgelenmiştir. Pozitif psikolojide şükran müdahaleleri adı verilen teknikler uygulanıyor ve çok etkili sonuçlar alınıyor. Şükran adı altında yapılan teknikler şunlardır:
1- Teşekkür Notu Yazın: En az ayda bir kez bir kişiye teşekkür notu yazmayı alışkanlık haline getirin.
2- Zihninizden Teşekkür Edin: Not yazacak vaktiniz yoksa teşekkür edecek kişiyi aklınıza getirin ve o kişiye zihninizden teşekkür edin/dua edin.
3- Şükran Günlüğü: Günlük yaşamınıza şükran duyduğunuz durumları not edin. Her gün neye şükran duyduğunuza gece yatmadan önce bakın.
4- Dua Edin: Dinsel amaçlı dua etmek de şükran duygusunu hayatınıza getirir.
5- Meditasyon yapın: Şükran duyduğunuz, teşekkür etmek istediğiniz bir şeye odaklanabilirsiniz. (Örneğin İslam dininde namaz kılmak.)
Sahip olduklarınız için ne kadar şanslı olduğunuzu düşünerek şükredin. Bunu sürekli aklınıza getirip birbirinizle paylaşın. Her yemekten sonra sesli olarak şükredin. Sahip olamadıklarınıza odaklanmayın ve onlar için üzülmeyin. Elinizdekilere sahip çıkın ve şükredin. (26 Kasım Şükran günü Hristiyanlığa dayalı dini bir kutlama değildir.)
İslam Dininde Şükür:
Bakara Suresi, 152. ayet: "Öyleyse (yalnızca) Beni anın, Ben de sizi anayım; ve (yalnızca) Bana şükredin, nankörlük etmeyin."
"Zenginlik mal çokluğu değil, göz tokluğudur." Hz. Muhammed (S.A.V.) (Buhârî, Rikâk, 15; Müslim, Zekât, 120)