Hocam değerli paylaşımınız için teşekkürler de belirtmek istemediğiniz şeyler herkesin merak ettiği şeyler bende şahıs şirketi açmak istiyorum.
Ama aylık kafamda gider şuan oluşturamıyorum.
NACE kodu nedir anlamadım.
Ev kendi üzerimize değil akrabamızın üzerine kira sözleşmesi yapmak zorunda mıyız?
Mali müşavir ortalama rakam vermek isterseniz ne kadar?
Kira bedeli cüzi bir miktar mı seçiyoruz kendi üzerimize olmadığı için?
Hocam tek tek gidelim öncelik ile mali müşavir fark etmeden her hangi birisinin yanına gittiğinizde sizin için ücretsiz bir şekilde en uygun NACE kodunu size söyleyecektir, NACE kodu işletmelerin ürettikleri hizmeti veya ürünleri kapsar. Mesela bende yazılım üstüne bir NACE kodu var be ben bir başka NACE kodu ekleme yaptırmadan Araba vs. alıp satamam, bunun için belli bir ücret karşılığından NACE kodu şirketime ekletmem lazım.
Aylık gider olarak büyük şehirlerde kira ve muhasebe ücretleri fark yaratabiliyor ama genel bir rakam verecek olur isem yaklaşık olarak 400 - 500 TL gibi bir rakam gidebilir, kira hariç.
Ev sizin değil ise başkasının üzerinden ofis olacak şekilde açmak için kira sözleşmesi gerekmekte, eğer konut 1.derece akrabanız ise kira sözleşmesiz ofis açabiliyorsunuz. Kira sözleşmesi yaparsanız vergilere stopaj da girmekte.
Mali müşavirler ben görüşme sağladım da hepsi farklı rakamlar sundular bu rakamlar arasında dağlar kadar fark vardı, ben konumum sebebi ile ne verdiğimi açıklamak istemiyorum dediğim gibi şehirden şehire fark gösterebiliyor, diğer yandan ortalama aylık ücretleri 150+ gibi oluyor.
Kira bedelini tamamen siz ayarlıyorsunuz sözleşmeye ne yazılır ise o genelde eğer akraba üzerinden filan yapılacak ise makul bir fiyat yazılıyor, tabi yazılan kira tutarı her ay konut sahibinin banka hesabına yatmak zorunda, takip edilebilmesi için.