digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu çok yapmadığım birşeydir ama bu salgın döneminde Türkiye'de olmak bence ucuza iphone almaktan daha kıymetli.
Amerika'da genç ve sağlıklıysanız para biriktirmeye başlamalısınız.
Çünkü kimsenin size söylemediği çok beğenmesek de sınırsız koruyan bir sağlık sistemimiz var.
Amerika'da ciddi şekilde hastalanırsanız hastane faturaları çok kısa sürede sigorta limitlerinizi aşabilir.
Ortalama bir sağlık sigortası senede 6bin dolardır, ama mesela yıllık 1000 dolar üzeri diş tedavisini karşılamaz.
Kimse ön görmediği, az prim ödemek istediği için çoğu insan salgın hastalık teminatını dışarıda bıraktı ve bugün corona faturaları ile karşı karşıyalar.
Gold Platin planlara geçerseniz bunun çok çok üzerinde paralar ödemeniz gerekir.
Yani Amerika'da vergi ve sigorta kazancınızdan ciddi bir tutarı götürür.
Ayrıca Amerika'da kazançlar yıllık ve brüt söylenir
Yani bir adam 100bin dolar kazanıyorum diyorsa bu yıllık vergilendirilmemiş tutardır.
Bunun 30-40 bin doları vergiye gider. Kalanından 6-10 bin doları sağlık sigortasına gider. 8-10 bin dolar da sosyal güvenli emeklilik sigortasına gider.
100 bin dolardan sizin elinizde 40-50 bin dolar ancak kalır.
Bir çok Türk, üstelik kelli felli Türklerin corona döneminde Amerika'dan Türkiye'ye kaçtığını unutmayın.
Iphone laptop vs çok güzel de, üst düzey geliri ve sigortası olmayanlar bu virüse Amerika'da yakalanıp böbreğini ipotek etmeyi göze alamadı.
Dostum durum şöyle;

Amerika Birleşik Devletleri -> Sen bir araba aldığında, kendisine 2 adet alıyor ise, yaptırdığı yollardan, köprülerden faiş fiyatlarla geçiriyorsa, bir araba aldığında kendisine 2 araba, bir depo benzin aldığında, kendisine 2.5 depo benzin alsaydı evet sağlık sistemini tartışırdık.

Amerika Birleşik Devleti diyor ki; GARDAŞ, biz sana olması gereken yaşantıyı sunuyoruz. Türkiye'de 2 milyon birime alacağın arabayı, burada 29 bin birime alıyorsun. Yılda bir hastalandığında ise 10 bin birim doktora ver, ne olacak ?

Ben Türkiye'de köpek gibi vergi vs. vermeme rağmen, 4 yıldır hiç devlet hastanesine gitmedim. (Bağkur ödememe rağmen)
Burada da parasıyla hizmet alıyoruz.
Amerika'da ne KDV var, ne de ÖTV.
Bu iki vergiyi Türkiye'de ödeyenler, sağlık sistemi ücretsiz diye seviniyor :P