Cevabınız için teşekkür ederim. Dediğinize göre; "EA Kültür Turizm" markasını tescillediğinizde aynı alanda hizmet verecek bir başka firma benzer alan adlarına sahip olamaz. "EA Kültür Turizm" i aldığınızda sizden sonra "Kültür ve Turizm", "Kültür Turizm", Turizm Kültür", "Kültürle Turizm", "Kültür-Turizm" gibi varyasyonel alan adlarını ve web sitesi adını hiçbir şekilde kullanamaz doğru mudur ? Anlamadığım konu "EA Kültür Turizm" şeklinde bir patent yapanın "Kültür Turizm" gibi jenerik kelimelerde hak sahibi olması. Bu nasıl mümkün olabilir ?
Şimdi Kitap olarak TPE de aratıyoruz onlarca patent çıkıyor. Resimdeki örnekte "istanbul kitap&kahve" yazıyor şimdi bu patenti yapan isminde istanbul ve kitap geçen aynı işi yapan herkes üzerinde hak sahibi mi olacak ?
Şimdi 2 durum aynı şey değil. Tabiki
EA Kültür ve Turizm markasını alan biri
Kültür ve Turizm adlı sitelere dava açamaz. Yukarıda belirttiğim gibi bunun için tüm şartları karşılıyor olması gerek. Detaylandırırsak :
1. EA Kültür ve Turizm diye daha önceden şirket kurmuş 4-5 senedir faaliyet gösteriyor olması gerekebilir.
2. Doğru sınıflarda başvurusu onaylanması gerek.
3. Kurulan sitelerin hiç birinin alternatif marka ve ünvanları olmamalı. Örneğin başkası
Ali ile Kültür ve Turizm diye şirket kurabilir, Oda marka başvurusu yapabilir ve site açabilir. Ancak benim şirketim yoktur (ticari ünvanım değildir) ve marka başvurumda yoktur. Sadece
kulturveturizm.com domaini aldım ticari alanda kullanıyorum. Bu olmaz işte ancak ben kulturveturizm.com sitesinde hiç bir markayı temsil etmiyor ve ticari faaliyeti olmayan dümdüz bir blog kurmuşsam itiraz etselerde birşey olmaz.
Başka bir örnek vermek gerekirse :
Şimdi benim firmamın adı
Selpak Kağıdı Havlu Ltd. Şti ve 5 senedir Selpak adıyla kağıt havlu satıyorum. Artık bir marka bilinci oluşmuştur ve çakalın biri selpak.com domaini alıp orada başka kağıt havlular satıyor yada benim ticari ünvanıma zarar veriyordur.
Bende Selpak veya EA Selpak diye marka başvurusu yaptım ve doğru sınıflarda marka başvurum onayladı. O zaman selpak.com 'a dava açabilirim, Hatta marka başvurum onaylanmasa bile ticari ünvanım olduğu için yine dava açabilirim.
Kısacası burada bahsettiğiniz marka sahibinin konumu çok önemli. Art niyetli birimi yoksa gerçekten kurumsal yıllardır aynı isimle hizmet veren firma mı ?
Art niyetli biriyse zaten bilirkişi bunu anlar ve dava sizin lehinize sonuçlanır.