Ben genelde insanlara "siz" diye hirabetmeyi alışkanlık haline getirmemiş biriyim. Öğrencilik dönemini yurtdışında geçirmem, Türk kültüründen uzaklaşmama neden olmuş olabilir. Belki de asimile olmuşumdur. Neden olmasın?

Valla arkadaşlar hitap konusuna takılmayın. Gelen ağam giden paşam. Hiç umrumda değil yani bana "kanka", "hacı", "birader" v.s. demesi karşıdaki adamın. Küfür etmediği sürece istediğini diyebilir. Ben yapacağım işe bakarım. Para kazanacak mıyım? Ona bakarım...

Elbette karşıdaki adamın konuşması zaman zaman alışverişin bekası hakkında bilgi verir. Bunu anlamak bir tecrübedir ve zamanla kazanılır. Benden kimse hizmet ayırttıramaz mesela. Parasını öder alır. Kimseye parasını almadığım bir şeyin sözünü vermem. "Hocam mutlaka alacağım" diyen adamlar genelde almazlar. Bunu bildiğim için o müşteriye umut bağlamam Ha ihtiyaç da yok çok şükür. Belki onun rahatlığı. Ama bu rahatlık yapılan işin kalitesinden gelir.

Nereden baksanız 10 yıllık üyeyim (profile değil de buraya bakarsanız 10 yıl olduğunu görürsünüz). Yıllardır R10'da bulunurum ama satış yapmaya çalışmam. Hatta sunduğum hizmetler ve ürünler genelde muadilsiz (illegal olan muadilleri muadilden sayamayız) ürün ya da hizmetlerdir. Ben R10'u forum dışı satışıma destek için kullanırım. Size de tavsiye ederim. Bunu biraz açıklayayım.

Benim hedef müşteri kitlem; sunduğum hizmetin faydası ve zararları hakkında derin bilgiye sahip ama nasıl yapılacağı hakkında fikri olmayan müşteridir. Hatta kalitesiz hizmetlerden bir miktar almış olması durumu söz konusu ise ballı kaymaktır benim için. Çünkü o müşteri uygun fiyata bir şey olmayacağını defalarca denemiştir. Hadi en azından bir kez denemiştir diyelim. Ayrıca yaptığı işten para kazanan ve para kazanmayı arttırmak için bütçe ayırmaya razı olması da benim için önemli kriterdir. Ha şimdi diyeceksiniz kolay mı böyle müşteri bulmak? Kolay arkadaşlar. Ama bu müşteri adayını müşteriye çevirmek zor. Orada da devreye tecrübe ve zeka giriyor. İkisi de zamanla geliştiriliyor. Benim yaşım 36. 10 Sene öncesine kadar ben de bu tarz veryansınlar ederdim. Seneler içinde neyin nasıl yapılacağını öğrendim.

Buradan kankalarıma ( ) tek tavsiyem; fiyat uygunluğu ile ön plana çıkmayın. Eğer müşteri sizi fiyat için tercih ediyorsa daha ucuzunu bulunca gider. Özellikle bizim sektörde fiyattan daha önemli kriterler var. Mesela; 10:00 - 22:00 arası ulaşılabilir olmak, güvenilir olmak, müşterinin tüm bilişim sorunlarını tek çatı altında halletmek. Adam daha bugün bana "Youtube videosu çekeceğiz, kime yaptıralım?" dedi bir kameraman yolladım freelance, kurgucuyu da buldum. Fiyatta anlaştılar başladılar.

Kısacası arkadaşlar; R10 vitrindir. Burada bol bol bilgi içerikleri yazın sektörünüzle alakalı. Mesleki sırlarınızı verin demiyorum. Sadece R10 dışında temasa geçecek paralı ve işten yarım yamalak anlayan adam sizin bu işe hakim olduğunuzu görmeli diyorum. Umarım anladınız Anlatabildim