Herkese merhabalar artık konuya netlik getirme vakti geldi de geçiyor. Öncelikle ne Teknoclouds ile ne de başka firmalarla herhangi bir ilgim yok. En çok kafaya takılan sorulara cevap vermeye çalışacağım. İlk olarak son yaşanan olaylardan bahsetmek istiyorum, bana göre Teknoclouds için şu anlık sıkıntı yok, çünkü domainbyproxy üzerinde global bir güncelleme var. Ama önemli domainlerinizi barındırmamanızı şiddetle öneririm.

Azure nedir?
Azure microsoft'un sunduğu bir bulut teknolojileri platformudur. İçerisinde cloud teknolojileri ile birlikte App service etki alanları (alan adı) hizmeti mevcuttur.

Azure etki alanı ücretsiz alınıyor mu?
Azure'nin test için sağladığı yaklaşık 1440 TL'lik krediye sahip hesapları kolaylıkla kullandıkça öde aboneliğine yükselterek (en fazla 20 adet olmak üzere) etki alanı kısmen ücretsiz alınabiliyor. Kısmen dedim, çünkü aslında Azure bu etki alanlarının ücretini (adı üstünde kullandıkça öde aboneliği) hesapta tanımlı kredi/sanal karttan tahsil ediyor/etmeye çalışıyor.

Azure ücreti alamazsa ne yapıyor?
Azure ücreti alamazsa hesaptaki kullandıkça öde aboneliğini sonlandırıp, hesaptaki hizmetlere erişimi kesiyor (sadece Azure paneli üzerinden)

Alan adlarına nasıl erişiliyor?
Azure yalnızca Azure paneli üzerinden hizmetlere erişimi kesiyor, ancak domain sağlayıcısı Wild West Domains'in paneli secureserver üzerinde, kullanıcı için oluşturulan hesabı ve domainleri silmiyor (daha doğrusu silemiyor çünkü secureserver paneli Azure'ye ait değil WWD'ye ait bir paneldir.)

Secureserver'a nasıl erişiliyor?
Azure üzerinden etki alanı sayfasından Gelişmiş yönetim portalı seçeneğinden secureserver hesabına geçiş yapıp, secureserver ayarlarından mail adresini değiştirip şifrenizi sıfırlıyorsunuz. Böylece azure kendi panelinden erişim kesmiş olsa bile Azure bayiliğine ait secureserver adresinden hesaba erişim (https://sso.secureserver.net/login?plid=510456) sağlanabiliyor. Bu panelden domain DNS, whois, dış transfer işlemleri sağlanabiliyor.

Devamını 2. bölümde anlatacağım.