1 dolar = 1 TL derken bu yazdıklarınızı anlatmaya çalışmak istemiştim.
Ülke dışa bağlı kaldığı sürece dolar 10 kuruş olsa da anlamı yok, sen o ürünü uretemedigin sürece üretici ürünün fiyatıni 100 kat artırır yine paran pul olur. Önemli olan alternatif üretim alt yapısına sahip olabilmek.
Bu nedenle hepimiz mümkünse tuketici değil de ülkemiz için üretici olmaya çalışmalıyız. 🙏
Üretici olmak da yeterli değil hocam.
Bunu çok geç anladık.
Bakın avrupa salgında maske bulamadı değil mi.
Neden? Koskoca avrupanın ameliyat maskesi üretecek teknolojisi mi yok?
Evet yok. Çünkü tekstil gibi artık düşük katma değerli endüstrileri bizim gibi gelişmekte olan ülkere şutladılar.
Çünkü tek bir 1 tişört üretmek için 2 ton 3 ton tatlı su harcanıyor.
Bizim ezik zihniyetimiz de bak Türkiye çok gelişti herkese maske gönderiyoruz diye gururlanıyordu.
Oysa bu adamların ekonomik düzeni, maskeyi havluyu tişörtü sana yaptırıyor yok pahasına senden alıyor.
Kendisi bir airbus uçak yapıp sana satıyor ve sen hala borçlu kalıyorsun.
Türkiye'nin yıllık havlu ihracatı 500-600 milyon dolarken tek bir airbus a380 uçak 430 milyon dolar.
Önemli olan sadece üretim yapmak değil.
Önemli olan katma değeri yüksek üretim yapmak.
Sen üzüm üretebilirsin, bu da üretimdir ama adam o üzümü senden tonunu 12 bin liradan alır.
Sonra o üzümden kaliteli marka şarap yapar sana şişesini 12 bin liraya satar.
Şimdi sen hesapta üretip satmış görünürsün, ekonomiye katkın olmuş görünür.
Ama aslında cari açık verirsin.
Maalesef Türk milleti olarak işinin felsefesini iyi öğrenip geliştirmeye çalışan bir yapımız yok.
Üzüm bağları olan adamlar var, senelerdir kurutup kuru üzüm satarlar, ama farklı bir teknikle farklı tadı olan bir şarap üretmeyi denemek akıllarına gelmez.
Bu ekonomik sistemi bir asgari ücretlinin hayatı gibi düşünebilirsin.
Asgari ücretle çalışan insanlar sürekli cari açık verir.
Yani yaşam maliyetleri yani yaşamak için satın aldıkları ürünlerin fiyatları, sattıkları emeklerinin fiyatından yüksektir.
Bu durumda yapmaları gereken kendilerine yeni vasıflar kazandırıp emeklerinin fiyatını yükseltmeye çalışmak olmalıdır.
Yani bizim düşük katma değerli sektörleri aşmamız lazım.
Ara malı ithalatını engelleyecek bu malların planlı şekilde Türkiye'de üretilmesini sağlayacak projeler üretmemiz lazım.
Yani önemli olan sadece üretim yapmak değil.
Katma değeri yüksek üretim yapmak lazım ki cari fazla verebilelim.
Yoksa buğday üreten çiftçi de üretim yapıyor.