Önemli olan doların kaç lira olduğu değil kişi başı düşen gayri safi milli hasılanın kaç dolar olduğudur.

Bugün dolar 8,5 liraya çıktı diye batıyoruz dedik ya, 2000 yılında dolar kuru 500.000-550.000 liraydı. Ve ben 600 milyon lira maaş alıyordum.
Yani maaşım 1200 dolar civarıydı. Sonra ekonomik kriz geldi dolar 1 milyon oldu. Benim 1200 dolar maaş düştü 600 dolara
Yani 1 doların 1 lira mı olduğunun, 1 milyon lira mı olduğunun hiç bir önemi yok. Önemli olan memleketteki ortalama kazancın dolar bazında kaç dolar olduğudur.

1 doların 1 milyon lira olmasının hiç bir mahsuru yoktur eğer asgari ücret aylık 2 milyar liraysa.
Kişi başı gayri safi milli hasıla 24 bin dolar olur. Bir aylık maaşına 2 iphone alabilirsin.
Oysa şimdi batıyoruz diyoruz neden? Çünkü senin maaşın Türk lirası bazında artmıyor ama dolar arttıkça senin alım gücün düşüyor.
Ayda 6 bin lira kazana adam 2 sene önce 1 aylık maaşı ile bir iphone alabilirken bugün 2 aylık maaşı ile bir iphone alabiliyor.
Çünkü dolar çıktıkça gayrisafi milli hasıla düşüyor ki kişi başı GSMH 8 binlere geriledi.

1) Doları 1 liraya geri düşüremezsin.
2) En fazla daha önce yapıldığı gibi dolar 10 lira olduğunda 1 sıfır atarsın. O zaman da asgari ücret 230 liraya düşer.
3) Doları sermaye çekerek, sıcak para çekerek, doğrudan yatırım çekerek falan uzun süre düşüremezsiniz.
4) Doları kalıcı şekilde düşürmenin ve 1 lira yapmanın yolu sürdürebilir ve ciddi şekilde cari fazla vermektir.
5) Biz sürekli cari açık verdiğimiz ve bu cari açığı finanse etmek için yeterince sermaye ve yatırım çekemediğimiz için dolar yükselmeye devam edecek.
6) Cari fazla vermenin yolu ithal ettiğinden daha fazlasını ihrac etmektir. 10 sene boyunca senede 50-60 milyar dolar cari açık verip doları 1,5 liradan 8,5 liraya çıkardıysak, aynı şekilde 10 sene boyunca her sene 50-60 milyar dolar cari fazla vererek doları 10 sene sonra 1 liraya indirabiliriz.