Aslında çok basit sorduklarının cevabı bir kere insan iyi olmak zorunda değil, ahlaklı olmak zorunda da değil. Ama bütün bu değerleri insanın karakteri ve iradesi belirler. Şimdi günümz müslümanlığının en büyük sorunu zaten iyi veya kötü olmayı ahlaklı olmayı cennete gidebilmek için yapıyor olmak. Yani yapmak zorunda hissetmek. Ben iyi olmak zorunda hissetmiyorum. İyi olmanın doğru olduğunun idrak edebildiğim için iyi olmaya ahlaklı olabilmeye çalışıyorum.
Şimdi sen cennete gidebilmek için iyi olmak zorundasın. Allah göstermesin yarın öbürgün dinden çıkarsın soğursun o zaman senin için cennet sorumluluğu ortadan kalkar. Dolayısıyla sen zorunda olduğun için iyiydin, artık iyi olmana gerek de kalmaz. Nitekim görüyoruz kimilerine makam, kimilerine para tatlı geliyor ve islam islam diye geçinen nice insanlar attıkları her adımda kul hakkı vs ile dolaşıyor.
Bugün aklı iradesi olmayan neredeyse bütün canlılar arasında bile dış etkenlere karşı birlikte hareket edebilme güdüsü var zaten, kendi içlerinde birbirlerini yesinler insanlar yemiyor mu? En çok da müslümanım diye geçinenler yiyiyor birbirlerini.
Konu müslümanların veya dine inanmayanların iyi veya kötü olması değil de neyse. Hadi müslümanlar cennet var diye ahlaklı olmak zorunda ya dinlere inanmayanlar neden ahlaklı olmak zorunda onu soruyorum bende zaten. İnsanın karakterini ve iradesini ahlak, vicdan, merhamet ve diğer unsurlar belirlemiyor mu ?