INFEROX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Müslüman toplumda doğan bir kişi ailesinden gelen geleneklere göre müslüman olarak doğuyor, bunun adına geleneksel müslümanlık deniliyor. Biraz açacak olursak aileden nasıl öğreniliyorsa o şekilde inanç yaşanıyor, anne baba namaz kılmasını nasıl öğretiyorsa çocuk o şekilde namaz kılıyor, nasıl oruç tutuyor ne öğretiliyorsa o şekilde yaşanıyor. Geleneksel müslümanlık bu, dezavantajları neler derseniz kişi belli bir çağa eriştikten sonra toplumsal ve sosyal sebeplerden dolayı çelişkilere düşüyor ve araştırmaya başlıyor, ya ateist ya deist yada başka bir din arayışına giriyor.
Fakat geleneksel Müslümanlık değil de akıl baliğ olduktan sonra ebeveynler çocuklarına inanç tarihi konusunda araştırmalar yapmasını ve aklına en mantıklı gelen inancı seçmesini isteseydi çocuk zaten bütün bunları yaptıktan sonra islamiyeti ve müslümanlığı seçerdi.
Askerden geldikten bir süre sonra işim ve arkadaş çevremin değişmesi nedeniyle bir sorgulama ve çelişkili döneme girdim inanç olarak, yaklaşık 2 yılımı aldı sıkıntılı zorlu hastalık ve mutsuzluklarla geçen bir süreçti. hayat böyle devam edemezdi, karar aldım ve araştırma içine girdim, 4 büyük kitabı sırasıyla okudum, Tevrat, Zebur, İncil ( Matta, Markos, Luka, Yuhanna ) Kuran-ı Kerim. (Bu dört büyük kitap % 60-65 oranında birbiriyle aynı bu arada ) Peygamberleri ve yaşayışlarını, İslam ve dinler tarihini, dönemlerin sosyolojik ve psikolojik durumlarını anlatan kitap okudum ve bu konuda araştırmalar yapan insanlarla sohbetler ettim. Kuran-ı Kerim'de anlayamadığım, anlam veremediğim aklıma takılan soru işareti oluşturan soruları araştırdım uzun zamandır İslam hakkında araştırmalar yapan profesör, akademisyen, ilahiyatçı tarikat üyelerinden vs, vs. verdikleri cevapları kendimde yorumladım, Bütün bunları yaptığınızda zaten koşulsuz olarak İslam'ı ve Müslümanlığı seçmemek için akıl yoksunu olmak gerek,

İnanç insanların en çok sömürülen duygularından birisi, inanmak isteyen diye başlamak saçmalık, inanmak varoluşun bir parçası, inanmadığında bütün dünyayı karşına alarak güvensiz bir şekilde yaşamak olağan dışı bir şey,
Bütün bu araştırmalardan sonra tek pişman olduğum şey, Neden? bunları daha önce yapmadım, bazen de aileme kızdığım anlar oldu, neden bana bunları araştırmamı ve sonra seçim yapmamı istemedi,
Ve güzel bir çizgi çektim kendimce hayatıma, her şey o kadar basit ve güzel oldu ki, yaşadığım o çelişkili ve arada kaldığım zor sıkıntılı günlerin hayatıma kattığı anlamlara her gün şükrediyorum. Sorgulamanız, çelişkiye düşmeniz, arada kalmanız sizi korkutmasın, bu sizi araştırmaya götüren bir süreç olacağını bilin, araştırmazsanız bütün yaşamınızı mutsuz, kendinize bile özgüveni olmayan, başkalarının anlattığı gibi yaşayan, sadece başkalarının anlattığı gibi yaşayan değil onların sosyal kölesi gibi yaşayacağınız bir hayat yaşayacağınızı bilin,

İslamı ve müslümanlığı bilerek ve anlayarak yaşamak kadar güzel ve mutlu edici bir şey yok.
Bütün bu araştırmalarıma sebep olan ismini unuttuğum bir amca sohbet sırasında sırasında şunu söylemişti. Yapma be oğlum, ne yazıktır ki..! Allah'ın sana gönderdiği hayatın kullanım kılavuzunu açıp okumamışsın, Oku, oğlum, oku...

Sizlere kendimce tavsiyelerim,
Müslümanlığı ve İslam'ı başkalarının yaptığı hatalardan yola çıkarak kötülemeyin, ( 5 vakit namaz kılıyordu yaptığına bak, imam efendi şunu yapmış vs vs ) gibi cümlelerle bilmeden de olsa bunu yapıyoruz.
Mutlaka okuyun ve araştırın, araştırmalarınızı birden fazla kişiye sorarak araştırın, bir kişinin görüşüne bakmayın.
Kutsal olan Allah ve Kuran-ı Kerimdir, Peygamberler elçisidir. Kutsallaştırmayın, sevin saygı duyun ama kutsallaştırmayın, Zaten peygamberlerin hayatlarını okuyup araştırıp dinlediğinizde sevmemeniz ve saygı duymamanız imkansız, hayran kalacaksınız.
İbadetlerinizi ihmal etmeyin, insanlara, hayvanlara, doğaya tüm canlılara merhametli olun.
Bir iyilik yaptığınızda unutun, karşılık beklemeyin,
Kibirden, gururdan, büyüklükten uzak durun, mütevazi yaşayın,
Her zaman sorgulayın, sorgulamak sizi dinden çıkarmaz, aksine Allah'a ve müslümanlığa yakınlaştırır.
Mutlaka Kuran-ı kerimi bildiğiniz anladığınız dilden okuyun, türkçe okumak ingilizce okumak günah falan değil, : ) Her gün en az 10 meal okuyun, bitince tekrar okumaya başlayın Kuran-ı Kerim dinamik bir kitap her geçen gün daha çok anlam katıyor ve çağa uyduruyor kendini. ölene kadar her gün okuyun günlük 10 meal okumanız 10 dakikanızı almaz, baş ucunuzda dursun kitabınız kolay ulaşabileceğiniz yerde olsun.
Tarikatlardan uzak durun,

Allah'a emanet olun.

( Cümlelerim devrik, kelimelerim kısa, mazur görün )

-
okuyup araştırıp müslümanlığı seçmiş sonrasında buna inanmamak için akılsız olmak lazım demişsiniz. yine inanmayanları tüm dünyayı karşısına alan güvensiz insanlar olarak tanımlamışsınız. o halde şu soruların cevaplarını biliyorsunuzdur.

ben bir erkek olarak, kadını kendimden aşağı görmem. ben ne isem o da o'dur. ikimiz de bu dünyada eşitiz. ne ben ondan üstünüm ne o benden üstün. fakat senin inandığın dinde kadın erkekten düşük seviyededir. mirastan pay alamaz örneğin. yine erkek onun koruyucusu, kollayıcısı konumunda gösterilir. oysa öyle bi dünya olmaması lazım. biz kimiz ki kadınları koruyalım. neden kadınların korunmaya ihtiyacı olsun? sen insan olsan, kimseye tehdit yaratmasan kadın zaten en kaliteli şekilde hayatını idame ettirir. sana niye ihtiyaç duysun bi de bunu ayet olarak indirsinler?

kadını dövün diyen bir kitaba inanmamak mı akılsızlık mesela?

peygamberin eşiyle sadece perde arkasından konuşabilirsiniz diyen bi kitaba inanmamak mı akılsızlık?

Peygamberin evine size yemek için izin verilmediği vakit asla girmeyin, fakat çağrıldığınızda -erkenden gidip yemeğe hazırlanmasını beklemeksizin- girin, yemeğinizi yiyince hemen dağılın, söze dalıp oturmayın; bu davranışınız peygamberi rahatsız ediyor, size söylemeye çekiniyor diyen, peygamber öldüğünde eşleriyle evlenemezsiniz bu çok büyük günah diyen kitaba inanmamak mı akılsızlık?

evlatlığının karısıyla evlenebileceğini belirten kitaba inanmamak mı akılsızlık?

Ey Peygamber! Biz sana mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber hicret eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helal kıldık. Ayrıca, diğer mü'minlere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini Peygamber'e bağışlayan, Peygamber'in de kendisini nikahlamak istediği herhangi bir mü'min kadını da (sana helal kıldık.) Mü'minlere eşleri ve sahip oldukları cariyeleri hakkında farz kıldığımız şeyleri elbette bilmekteyiz. Bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir. diyen bir kitaba inanmamak mı akılsızlık?

Ey İsrailoğulları! Size ettiğim onca iyiliği ve sizi o çağdaşlarınıza üstün kıldığımı aklınızdan çıkarmayın! diyen kitaba inanmamak mı akılsızlık?

cihad adı altında müslümanlığı yaymayı gerekçe gösterip sana, senin dinine inanmayanların topraklarına girip adamları kılıçtan geçirerek zorla dinine dahil etme çabasına inanmamak mı akılsızlık?