Neden İslam'ı seçmelidir bir kişi?
Lütfen birbirimize sataşmadan, mantıklı cümlelerle bilgilerinizi aktarırsanız çok memnun olurum.
İnsani şekilde konuşup tartışalım.
Selam,
Bu cevabı size, daha önce tam bir mümin olma yolunda araştırmaya girişip, kitabı olaylar örgüsü ile beraber detaylı okuyup, o dönemdeki "mantık şeklime" uymadıģi için agnostik, dinsiz olup bu şekilde meteryalist bir bakış açısı ile 8 yıl yaşayıp, bu dönemde Hristiyanlarla da içli dışlı olarak onların inançlarınında içerisine girip(Hristiyan olmadım, araştırdım), 8 yıl sonunda tekrar Elhamdülillah Müslüman olmuş birisi olarak yazıyorum.
Sorunuza geçecek olursak, o sorunun cevabi bir bütün. Yani size "bakın Kur'an üzerinde yer alan şu ayet cok mucizevi" denildiğinde siz bunu görseniz bile bu işin zemini oturmamıs ve diğer yönleri ile düşünerek, kavrayamamışsanız tek başina inanmanıza olanak vermez, aksine "bak şu ayette şu sekilde, o zaman inanmayalım" gibi karşi argüman üretmenize sebep verecektir.
Öncelikle "bütün" kavramina varabilmek için iki referans noktası var. Bu referens noktalarından birisi "insan benliği", ikinci referans nokta ise "Kur'an".
Kur'an'i samimi bir şekilde okursaniz, bir diyaloğun içerisine sürüklendiğinizi göreceksiniz. Bu diyalog size okudukça aklınızda oluşan soruların cevaplarıni sunacak. Bu diyaloğu yakalayabilmek için ise "insan benliğine" hakim olmak, farkında olmak gerekir. İnsanın kötülüğe eğimli ve bazılarının kötü, ağir ceza ve sözlerle iyiliğe getirilebileceği, bazılarının ise daha gercekçi ve rasyonel dil ile yola getirilebileceğini ve bunun cok değişkenlik arz ettiğini biliyoruz. Kur'an dili de buna uygun olarak kimi yerde cidden sert, kimi yerde yumuşak ve bazı yerlerde rasyonelliğe vurgu yapan bir tarzda. Okuyan kişi "benliğinin farkında" ve varoluşsal sancıları atlatmış bir erişkin ise Kur'an'da kendi penceresini bulur ve bir diyaloğa sürüklenerek aklındaki soruların cevaplarıni alır.
Varoluşsal problemler çeken, kendisinin henuz farkında olmayan kişiler ise egoyu ezerek okuyamayacağı için, bir açık bulma bakiş açısı ile bakacak ve kendince kesinlikle bulacaktır bu açıkları ve "mantıksiz" diyecektir. Herşeyin sınav olduğu gibi Kur'an'ı okumakta bir sınav ve bu sınavı geçmek için; yüksek ego, hırs ve "ben merkeziyetçi" düşünce ezilmeli ve kalp açılarak öz ile okunmaya gayret gösterilmelidir. Bu yolculuk kimi şanslı, kalbi güzeller için inancı kuvvetlendirici, kimi hazır olmayan kalbi kötü hisler içerisindeki insan için dinden çikma, kimisi için de bir süreç olarak tecelli edecektir. Benim için hiç tahmin etmesem de bir süreç oldu ve egomu ezebildiğim bir yerde, şans eseri elime geçen tefsir ile tekrar iman kapıları bana açıldı, şükürler olsun ki.
İçımdekileri umarım aktarabilmişimdir, sayfalar yetmez ama dil bunun ufacık bir damlasını verebilse, gönüllerde okyanus olur. İnşallah "Var olmak" değil "Varlığın bir parçası olmak" yolunda ilerlersiniz.
Selametle.