Düşünceniz çok ama çok yanlış. Her şeyi ile dışa bağımlı olan bir ülkenin parasının değersiz olması o ülke için gerçekten acı verici. Kur gözüyle değil birim gözüyle bakmak lazım hocam. Dışa bağımlı olmamak için üretim yapmamız lazım. Tarım, teknoloji vs. Bunları yapacak kalifiyeli arkadaşlar bu ve bunun gibi ülkelerin ekonomik durumlarından şikayetçi oldukları için başka ülkelere gitmekte.. Vatandaşın alım gücünün düşmesi ile alakalı. Ülke bir şey ithal ediyor bunu dolar kurundan satın alıyor ve buraya gelene kadar yol + gümrük masrafları ve dolar kuruyla çarpınca 2 birime alacağınız şey burada 6 birim oluyor ve bu da halka yansıyor. En kolay şekilde bir macbook üzerinden düşünelim, çok güzel cihaz yurtdışında 2000 birim iken burada 20000 birime satın alabiliyorsun, aynı ürün aynı özelliklere sahip. Dışardan yatırım geliyor çünkü fakir bir ülkeyiz, bedavaya çalışıyor neredeyse işçiler kur farkından dolayı tabi bu kapitalist düzende yatırımcılar için paha biçilemez bir şey ama buna boyun eğip alışmak halkımız için kötü. Sizde eleman çalıştırıyorsunuz 3000 TL verirken paranız değerli olsa bir başka ülkede bu elemanınızın yaptığı işi aynı şekilde yapacak birini bulsanız ve buna aylık 300 TL vermiş olsanız sizinde iştahınız kabarır ve hatta o 300 TL'yi öderken mutlu olursunuz çünkü arada çok büyük fark var ve neredeyse bedavaya eleman çalıştırmış oluyorsunuz. Dış borçlar ödeniyor, ödeniyor. Kur yükseldikçe çokta bir anlam ifade etmiyor borç hep yerinde sayıyor, vergiler artıyor, saçma sapan şeyler üretiliyor para alınıyor halktan.. Yani hocam 3 TL olması da çok fazla 2 TL olması da fazla doların. Eğer paran 1 = 1 olsaydı eğer zaten dışarıdan yatırımcı gelsin de şunu açsın bunu açsın diye bir derdin olmazdı, gerekli güce ulaşmışsın üretim anlamında ki paran değerli. Sizinde dediğiniz gibi üretim şart. Hazıra alıştırılan bir millet olduk, çok üzücü...
Güzel açıklamanız ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Dediklerininiz de haklısınız.