CagdasER adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu polyanna politikası, sen bunu bilerek uyguladıklarını mı düşünüyorsun? Politika propagandası tamamen.

Ne içeride dışarı satılacak rezerv değerli petrol, maden ve sürdürülebilir enerji var. Aksine döviz ile alınan elektrik, doğalgaz ve petrol mevcut.
2. Böyle bir politikanın hayata geçmesi için lojistik maliyetinin üreticiye yüklenmemesi lazım aynı Çin gibi. Zamanında şuan gümrük vergisinden dolayı bile alınamıyor ancak nasıl 0.50 Cent ürünün ücretsiz kargo olarak kapınıza kadar geldiğini düşünmediniz mi hocam hiç? Çin üreticinin tüm lojistik maliyetlerini gemi ve tüm dünyada ortak ya da işlettiği limanlarıyla karşılıyordu. Türkiye'de böyle bir şey söz konusu mu?

Kısacası böyle bir politika da sırf döviz değerli diye ucuz iş gücü politikasıda gerçekleşemez. Tamamen alım gücünüzün düşmesine kılıf uydurulmuş bir politika. Ellerinde olmayan ve kontrol edilemeyen ekonomiye uydurulan kılıf.

"Swap imkânlarını düşerek bakarsak Merkez Bankası net rezervleri + 20,6 milyar dolardan – 39,6 milyar dolara düşmüş. "
Mahfi eğilmez, 27 ekim yazısı alıntı.

Bu bir politika olsaydı Merkez Bankasının bırak - rezervi bu alttaki ülkeler gibi büyük rezervi olması gerekirdi. Rusya ve Çin çoğu zaman bilerek devüle ediyor parasını.

"Çin Merkez Bankası verilerine göre, Aralık ayında 3 trilyon 108 milyar dolar olan döviz rezervi Ocak sonunda 7,57 milyar dolar artarak 3 trilyon 115 milyar dolara çıktı."
Rusya Merkez Bankası(CBR) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki hafta 564,9 milyar dolar olan rezervler 569,7 milyar dolara geldi."

Yani hocam ayrıca bu iki ülkede dışarı mal ve ya doğal kaynaklarını satan ülkeler. Türkiye'de böyle bir imkan olmadığı için böyle bir ekonomik politikada olamaz.
Ayrıca yıllarca övündükleri genç istihdam bakalım bu dünya şartlarında ucuz işçi olmayı kabul edecek nitelikte mi? Böyle bir politika yapman için nüfusuda ona göre adapte etmen lazım.
Rusya ve çin burada yaşayan insanlar ne kadar hayatından memnun ve dünya standartlarında mesela?

Kısacası bu politika değil, kötü yönetilen ekonomiye atılan yalan basın manşetleridir. Sakın bu algılara kapılıp ona göre iş planı ve ya gerçeklerden uzaklaşmayın.
Kesinlikle noktası virgülüne kadar katılıyorum. Sadece kafalarında böyle bir düşünce olduğunu söylemek istedim. Bu düşünce de işe yaramayacak, seçmeni oyalamak ve umut vaad etmek için yürütülen politikalardan biri. GÜVEN olmadığından bunlara güvenip yatırım yapacak firmaların olacağını düşünmüyorum. Yatırım yapacak firmaların da çıkar ve menfaatlerine göre anlaşma yapacaklarını ve Türkiye'ye değil kendi ceplerine yönelik davranacaklarının bilincindeyim. R10'u bırakın bakkal yönetemeyenler yalanla dolanla bizi yönetmeye çalışıyor. Bu yüzden geçmiş olsun dedim.

Güzel düşünüp, güzel açıkladığınız için teşekkür ederim.