Amerika'daki telefon fiyatlarına, Avrupa'daki araç fiyatlarına bakarak ekonomik güç karşılaştırması yapmak yanlıştır arkadaşlar. Bu iki nokta ile ilgili yüksek vergi rakamlarına ben de karşıyım fakat bu ülkelerin ekonomileri pek de iyi durumda değil.
Amerika'da çok sayıda gelinlik mağazasına toptan gelinlik satışı yapıyordum fakat pandemi sebebiyle özellikle New Jersey'de ve New York'ta kapatan çok sayıda mağaza oldu. Sadece bu iki şehirdeki mağazalara 2019 yılında yaptığım satışın yıllık cirosu yaklaşık 1 milyon iken bu yıl 70bin TL bareminde kaldı. Elbette pandemiden sonra kapananların yerine yeni mağazalar açılacak ama kapanış verenler zor durumda kalacaklar.
Özellikle Fransa'da çalıştığım 162 tane gelinlik mağazası vardı ve 2019 yılında çok ciddi cirolar yapmıştık. 2020'de sadece 49 tane mağaza ile çalıştık. Sadece 49! 162 mağazanın 78'i kapanış verdi, diğerlerinden haber alamıyorum. 1 ay kadar önce ziyaret etmek üzere gittiğimde uğradığım çoğu mağazanın kapalı olduğunu gördüm.
Şimdi sadece gelinlik matematiği yaparak ekonomi değerlendirmesi yapmayı uygun bulmayanlar olabilir ama asıl mesele bu değil. Ülkelerin para akışlarının büyük bir bölümünü düğün sektörü sağlar. Gelinlikçisi, beyaz eşyacısı, mobilyacısı, davetiyecisi, düğün salonu, organizasyoncular, kumaşçılar - dantelciler.. Hepsi birbirine bağlantılıdır ve bu sektörlerde işçi olarak çalışanlar da göz önünde bulundurmalı. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon vatandaş düğün sektöründen ekmek yiyor..
Umarım dövizdeki bu yükseliş bir an önce durur.