Dostum bırak DA/PA yı bazen hitin bile bir önemi yok sektörüne göre. Şöyle ki;

3 sene önce ajansımıza gelen ve koli fabrikası olan bir müşteri; daha evvel ismi herkesçe bilinen bir SEO uzmanı ile çalışıyormuş. Günlük sitesine giren kişi sayısı 1 - 2k civarı. Ama maalesef telefonu çalmıyor. Bu adamın telefonu çalmadan sipariş alma olasılığı yok. Zira en ufak siparişi ölçü başı 1k adet koli. Siparişlerin %90'ı telefondan. Çok küçük bir kısmı mail teklifi.

Uzatmayayım; adam bize geldi. "Ne yapabiliriz?" diye sordu. Adama bir bütçe çıkardık ve bize 6-8 ay zaman vermesini istedik. Kabul etti. Ortalama 2,5 yıldır Cumartesi dahil, Pazar hariç günde en az 3 kere telefonu çalar. 2 ay önce ajansa geldi. "Hiç bakmıyorum ama ziyaretçi sayımız baya yüksek sanırım" dedi. Kendisine analytics panelini açtık. Günlük ziyaretçi sayısı hiç 100'ü geçmemiş, nadiren 100'e ulaşmış. Ağzı açık kaldı ve "bu sayılarla mı bu telefon çalıyor?" dedi.

Yani demem o ki belli bir sektöre yönelik satış odaklı bir site varsa DA/PA hit v.b. şeylere takılmayın. Müşteri çekmeye, adama sipariş getirecek kelimelere VE HARİTA SEO'SUNA odaklanın. İnanın müşteri sipariş aldıkça ne hitin önemi kalır, ne alexa'nın ne başka bir metriğin.

Tabi yukarıdaki durum satış odaklı sitelerde böyle. Peki site ziyaretçi odaklı ise? Yani önemli olan satış değil de fazla kişiye erişmek ise? Bu seferde rekabeti hallice daha düşük sektörel long taillere yönelmeli. Müşterinin sitede gezdiği süreye ekstra oynanmalı. Site içi yönlendirmeler akıl dolu olmalı.

Demem o ki DA/PA, Alexa, Ahrefs v.s. değeri cidden önemli değil. Bu değerler biz SEO'cular site hakkında fikir sahibi olsun diye var. Ne Google önemser bu değerleri ne ziyaretçi... Çok takılmayın. Müşterinize izah edin.

Bazen ben de moz değerlerini kullanarak pazarlama yaparım Bakarım ki karşıdaki müşteri SEO'dan anlamıyor ama anlamış gibi yapıyor Dayanırım DA/PA yükseltmeye Neticede parayı o veriyor, patron o Ama işin özünde takılmanız gereken bir durum değil dostum.