Bazı kişilerin çok sevdiği kişiler bu ülkenin başına gelseydi, dolar belki de şu an 15-16tl 'deydi. Bu halimize de şükür. İyi demiyorum, beterin beteri vardır. Şükür. Umarım şu saatten sonra düşer, hayat herkes için daha da güzel olur.
Öncelikle Devletin daha önce de dediğim gibi, kamuda tasarrufa gitmesi gerek. Bir rektör dahi milyon tl'lik bir aracı kullanıyor. İsraf çok fazla, giderler kısılmalı öncelikle bu işe buradan başlanmalı. Gerekirse milletvekili maaşları yarı yarıya düşürülmeli. Bu halk devleti için fedakarlık yapıyorsa, devlet de halkı için fedakarlık yapabilmeli.
Asıl bazılarının sevdiği tek bir kişinin kendi başına uydurduğu faiz enflasyonun nedenidir politikasına devam edilirse dolar 15-16'yı zaten bulacak. Gerektiği zamanda faiz arttırılmadığı için faize ödenecek paradan daha büyük bedel ödeyeceğiz. Sen 2021 enflasyonunu gör bakalım, ama sizin gibiler yine toz kondurmaz dış minnaklar saldırıyor derler. Saçma sapan bir ekonomi politikası uygulanıyor, önce doları tutmak için 100 milyar dolar merkez bankası rezervi satıldı. Şimdi merkez bankası rezervleri eksiye düştüğü için artık müdahale edemiyorlar çıkıp bir de istesek müdahale ederiz diye yalan söylüyorlar. Madem müdahale etmeyecektiniz merkez bankasının 100 milyar rezervi dursaydı da doları serbest bıraksaydınız.
Madem bu kadar yanıt yazdık bir de karşılaştırma yapalım. Malum A haberde bu rakamları vermezler.
2002'de işsizlik orano %9,5 du. Bugün %13 resmi işsizlik var.
Üstelik biliyoruz ki işsizlik hesaplamasını değiştirdiler bu %13 uydurma bir rakam, eski sistemle hesaplarsanız %20-25 işsizlik var. Üstelik batık krediler yüzdürülerek bir sürü şirketin iflası geciktiriliyor, işten eleman çıkarmak, iflas etmek yasaklandı. Önünde sonunda bu şirketler iflas edecek ve elemanlar işten çıkarılacak. O zaman da çıkıp başka bir parti iktidar olsaydı memleketin tümü işsiz kalırdı şimdi çok şükür yarısı işsiz diyeceksiniz herhalde.
2002'de devletin 129 milyar dolar borcu vardı merkez bankasının 25 milyar dolar net rezervi vardı.
2020'de devletin 421 milyar dolar borcu var merkez bankasının net rezevi eksi 40 milyar dolar, yani ödünç alınan paraları geri verdiğinizde merkez bankasında para yok. Doları 6,85 te tutmak için neden merkez bankası rezervlerinin satıldığının hesabını sormuyorsunuz. Herhalde başka parti iktidarda olsa merkez bankası rezervi eksi 40 değil eksi 100 milyar olurdu sizin hayalinizde.
Hepimiz enflasyonun açıklanan rakamın en az 2-3 katı olduğunu biliyoruz, devlet işçiye makyajlı enflasyon rakamından maaş zammı yapıyor, kendisi harçları vergileri bu makyajlı enflasyon oranının 2 katı olarak arttırıyor. Yani devlet bile açıkladığı enflasyona kendi uymuyor.
Bu ülke daha kötü yönetilemez. Beterin beteri var diye sizin gibi adamları kandırıp oy istiyorlar.
Siz de inanıyorsunuz.
Sen dolarla 20 sene vadeli kredi çekip ev alır mısın? Kendine güveniyor musun?
Hizmet diye ortaya sürülen tüm köprüler, tüneller, otoyollar, havaalanları 20 sene seni beni dolarla borçlandırarak yapıldı.
Kütahyada 1 milyon garanti yolcu verilen havaalanını yılda 80 bin kişi kullandı, sen kütahya havaalanının sponsorusun 920 bin uçmayana damın parasını ödeyeceksin.
İzmir İstanbul otoyolu 550 lira gidiş geliş. 20 sene dolar arttıkça zamlanacak bu fiyat. Ben kullanmayacağım ama kullanmadığım otoyolun parası müteahhitlere benim vergilerimden ödenecek eğer ben iflas etmez de vergi ödeyebilirsem.
Ben de 20 sene vadeli dolarla kredi çekip hayat standardımı kat kat arttırabilirim.
Ama bir gün bu borcu ödeyemediğimde eve haciz geldiğinde o hayat standardı gider sefil olurum.
Bu hizmet sandığınız köprülerin, havaalanları, otoyollar tüneller yüzünden bir gün memleket sefil duruma düşecek haberiniz yok.
Bir de konuyu açan arkadaş konuyu siyasete çekmeden ne yapabiliriz demiş.
Siyaset yapmadan hiç bir şey yapamazsın.
Bir ülkedeki en önemli siyasi konu ülke kaynaklarının, yani ülkenin parasının, vergisinin, merkez bankasının nasıl yönetileciğidir.
Ülke kaynaklarının nereye hangi öncelikle harcanması meselesinden daha politik daha siyasi bir konu yoktur.