VenadaCreative adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şimdi şöyle, ritalin mantık olarak alıntıladığınız yazıda yazdığım gibi efekti Kokain efekt gibi hocam. Bunlar uyarıcı uyuşturucu değil ( Kokain de bir uyarıcıdır.) . Yani eroin gibi bir bağımlılığı olmaz. Fakat uyarıcılar da misal kokainde olduğu gibi psikolojik bağımlılığı olabilir. Bu insana bağlıdır. Ben yukarıda ne yazmışım bıraktıktan sonra fark hissedersin kullanıp kullanmamak senin elinde.

hocam peki siz bu ciddi yoksunluk çekeceksiniz ve sizi oldukça zorlayacak kısmını hangi uzvunuzdan yazdınız?

Doğrusu bir arkadaş sigaranında uyarıcı olduğunu ve zaman içinde alışkanlığın güçlü bir bağımlılığa dönüştüğünü yazmış. Mantıklı. Bu yönden bu ilaçlarda aynı etkiyi yapar. Benim bağımlılık yapara bakış açım içeriğinde ki maddelerin bağımlılık yapıp yapmamasıydı. Psikolojik bağımlılık işin başka bir boyutu.
Yaparsa psikolojik bağımlılık yapar. Yani o enerji haline ihtiyaç duyacağınız için kendinizi daha iyi hissetmek için kullanmak isteyebilirsiniz. Ama fiziksel bir yoksunluk sendromu yok. Ben ritalin + concerta günlük sınır 56mg kadar çıktım. Haftasonu ya da tatil günleri kullanmadım. Virüs çıkınca da tamamen bir anda kestim. Hiç bir yoksunluk ya da eksiklik hissetmedim. Sadece enerjim düştü, daha fazla uyumaya başladım yani eski hale geri döndüm.

Bunu bir eksikliğinizi onarmak için bilinçli bir şekilde kullandığınız sürece sorun yok. Ama DEHB hastası değilseniz ve konsantrasyonunuzu arttırmak için kullanıyorsanız bir çeşit manipülasyon yapıyorsunuz demektir ve bu tehlikelidir. Çünkü normalinde sahip olmadığınız bir enerji seviyesi ve odaklanma halin, az uyku ile çok iş yapabilme hali elde edersiniz. Ve bu aslında sahip olmadığınız özelliği korumak için psikolojik olarak ilacı kullanmaya devam etmek istersiniz.

Ama bu ilaç sizi einstein yapmaz, enerjinizi yükseltir, uyanıklılığınızı arttırır. O uyanıklık hali ve odaklanma halini doğru işe harcama alışkanlığınız yoksa kendinizi organize etme yeteneğiniz başarısızsa vakit boşa geçiyor. Ben ilacı ilk kullandığım gün masamdan kalkmadan 9,5 saat aralıksız youtube videoları seyretmiştim.

Bu arada ilacı kullandığım dönemde çektirdiğim ekg de ritm bozukluğu çıkmıştı doktor beni kardiyolojiye gönderdi. 6 ay sonra ilacı kullanmadığım dönemde çektirdiğim ekg ise normaldi. Yani bu ilaç kalp ritmi ve kasılması üzerinde etkili doktor kontrolü olmadan kafaya göre kullanılmamalı.