Dediklerinizin mühendislikle, statikle ve mukavemetle alakası dahi yok. Alçak katlı binalar güvenlidir sonucu çıkarılamaz. Eğer statik hesapları ve zemin etüdü doğru yapılmış ise binanın esnek hareketler yaparak sallanması daha sağlıklıdır.
Bakınız İzmir'de Folkart towers 45 katlı ve depremden etkilenmedi bile.
Not: mühendisim
Okuduğunu atlamışsın, kibirli yorum yapmana da gerek yok.
Ayrıca sağlamlık vs dememişim, yüksek katlı binalar daha fazla sarsıntıyı hissediyor demişim.
Ben diyorum ki sismik sönümleyici olmayan binalarda yüksek katlar çok şiddetli hissediyor, siz statik zemin etüdü filan diyorsunuz.
Bir sopayı dik koyup sağa sola sarssan bile en altıyla en üstü gözle görülür şekilde farklı sağa sola gider.
Yani bizim binada dahi 1. katla 10. kat arasında hissedilen şiddet arasında 10 kat fark var.
Ama altına sönümleyici filan koyarsan zaten işler değişir. Bunu da yazmışım.
Bu farkı anlamak için mühendislik okumana gerek yok.
Yani mantık bu kadar basitken, ben yaşadığımı biliyorken, az katlı binalarda tanıdıklarımla konuşmuşken gelmiş mühendisim deyip hava atmaya çalışman o kadar zavallıca ki.
Zaten demişim ki alçak katta yaşayanlar hissetmemiş, yüksek katta yaşayan bizler dibine kadar hissetmişiz.
Yüksek katta yaşamanın böyle dezavantajı var, yüksek katlı binalar çürük, alçak katlı binalar sağlam demiş miyim? Dememişim.
Umarım bir daha sağda solda ben mühendisim diye dolaşmazsın.
Burada hayat konuşuyoruz, hava atmanın lüzumu yok.