mryvz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Durumu çok iyi anlatmışsınız.
Biz Bursa'dayız. 10'uncu katta oturduğumuz için maalesef zemin katta yaşayanlardan 10 kat daha fazla depremi hissediyoruz.
4 yaşındaki oğlum avizelerin sallanmasını gördü, depremin o kendine has korkunç sesini duydu ve çok korktu haliyle.
Hala daha tek başına başka odaya dahi gidemiyor.
İşin kötü yanı tek katlı veya alçak katlı binada oturan tanıdıklarımız depremi nerdeyse hissetmemiş, ama biz 14 katlı toki evlerindeyiz beşik gibi sallandık.
Buradan da yüksek katlı bina yapan müteahhitleri ve yapılmasına ön ayak olanları kınıyorum.
Yüksek katlı binada oturmaya hevesli olan varsa durum budur.
Eğer sismik amortisör, yay ne diyolarsa adına bu tarzda bişey yoksa binada, üst katlarda durum oldukça vahim.
Normal evlerde yaşayanlar depremi hissetmezken, yüksek katta beşik gibi sallanıyorsunuz, hele çocuk varsa deprem korkusu yükleniyor.
Zorunluluktan oturuyorum ama fırsatını bulduğum anda geçicem daha alçak katlı eve.
Dediklerinizin mühendislikle, statikle ve mukavemetle alakası dahi yok. Alçak katlı binalar güvenlidir sonucu çıkarılamaz. Eğer statik hesapları ve zemin etüdü doğru yapılmış ise binanın esnek hareketler yaparak sallanması daha sağlıklıdır.
Bakınız İzmir'de Folkart towers 45 katlı ve depremden etkilenmedi bile.

Not: mühendisim