10 yıldıring öğretmeniyim. 4800 maaşim var. Ortalama 2.300 ek dersim var haftasonu kurslariyla felan. Yaklasik 8 bin kazaniyorum aylik. Oyle 3-4 bin e felan çalışmıyoruz. Esim de ortalama benle ayni ödemeyi alıyor. Gayet da rahat yaşıyoruz. Evimizi yeni aldık. Arabamız var. Her sene tatile çıkıp bi otwldw 1 hafta 10 gun kalabiliyoruz. Vasıf konusuna gelince mabadı yiyen varsa girsin kpss den gygk den en az 80, 120 soruluk egitim bilimlerinden en az 90 net ceksin bakalim. Bizimki yedi ve bu netleri yapip atandık. Sizin 60-70 alamadiginiz yds sinavinda biz daha lise sonda 90 i gecerek kazanabildik ing ogretmenligi bölümünü. Oyle vasıfsız vs denerek olmuyor. Ogretmenlik bilgisine gelince, 3-5 kokuşmuş, mesai dolduran tipler yüzünden 3 yil boyunca tum maaslarini + bankalara toplam 58 milyar borclanip bunu sadece çalıştığı kiz yatili bolge okulundaki ogrenciye harcayan, onlarca ogrencisine kendisine veli olarak kaydettirip bircok ihtiyacini karsilayam adama vasifsiz dersen adama sorarlar "peki sen hangi ilin valisi oldun?", "kac milyon dolarlık sirketin var?" diye.
Efendim ogretmenler yatıyor.
Yatani da var yatmayanı da.
Efendim ogretmenler 3 ay tatil yapiyor.
Yapani da var yapmayani da.
Efendim ogretmen birsey öğretemiyor
Ogreteni de var ogretemeyeni de.
Efendim ogretmen sadece maaşini dusunuyor.
Aynen dusuneni de var düşünemeyeni de.
Ulan bunların aynisini yapan milletvekilleri de var. Hadi biriniz yazın şuraya. 4 yil boyunca tek cümle soz almamis milletvekilleri var. Hani su hangisi daha iyi yalaklaniyosa onun aday olarak secildigi secimlerde oy verdiginiz para babaları.
Yazamazsiniz. Maçanız yemez. Ama evde baş edemediginiz 2 çocuğunuzu okulda 40 kisilik sinifa gonderip profesyonel egitim beklersinjz. Oyle kota boyle kemer.
Birilerini savunuyormuş gibi olmak istemem ancak burada sizin anlattığınız şekilde çalışan özverili insanlara bir eleştiri göremedim ben, böyle bir eleştiri emeğinize hakaret olur o yüzden yazdıklarınızda haklısınız ancak siz ve sizin gibi öğretmenlere gelmiş bir eleştiriden ziyade artık tüm şevki tükenmiş, öğretme odağı kredilerim var, borçlarım var, çocukların üniversitesi vs diye emeklilik vakti çoktan geçmiş olmasına rağmen çalışanlar var, ya da daha yolun başından itibaren sadece çocukluktan itibaren aman öğretmen ol devlete sırtını yasla 3 ay tatil mis gibi diye yetiştirilmiş öğretmenlikten hiç nasibini almamış insanlar da var. Ki siz de belirtmişsiniz, bence siz ve sizin gibi öğretmenlerimiz bu tür dışarıdan gelen yorumları kendi izlenimleriniz doğrultusunda yapıcı eleştirilere yönlendirebilir. Toplumumuzdaki link kültürü ile bu tür gerçeklik barındıran eleştiriler çok iyi betimlenmediği için linç sebebi oluyor ve asıl noktadan uzaklaştırılarak gündemden düşüyor. Ponzi benzetmesi yapmış, oraya ithafen daha önce gördüğüm şu twiti paylaşmak istiyorum;
https://twitter.com/katiehannigan/st...29883456724992
Sanırım sistemin buraya yönlenmesinden dem vurmak istemiş. Ben şahsen gerçek öğretmenlere geldiğini düşünmüyorum bu eleştirinin, ben İngilizceyi hazırlıkta, 2 dönem içinde şansıma denk gelen 2 çok iyi öğretmenden öğrendim. İnsanlarla olan diyaloglarda bir çok insan lise hazırlıkta öğrenmiş olduğuma inanmıyor bile, kendilerinden Allah razı olsun, şimdi böyle bir eleştiriyi bu bahsettiğim hocalarıma yapabilir mi her hangi bir insan. Toplumumuzda genel bir vasatlık var maalesef, yettiği kadarı yeterlidir düşüncesi, her türlü işte geçerli benim şimdiye kadar gözlemlediğim, aynı toplumda yaşıyoruz umuyorum ki anlatmak istediğim noktayı görmektesiniz. Yine genel olarak da şöyle bir şey var, her şey istediğini alana kadar, bir çok yerde vizyonu vasat olan insan işe girene kadar 'her şeyi yaparım' modunda ancak girdikten sonra 'salla başı al maaşı' modu imkanı varsa kesinlikle kullanmak için tüm çapayı gösteriyor.
Keşke benim de tecrübe ettiğim gibi sadece işinin hakkını vererek yapan daha çok öğretmenimiz olsa, ancak bir çok kişi de sonunda memurluk var diye aile yönlendirmesiyle bu sisteme dahil oluyor o da bir gerçek.