Bu aslında çok felsefik bir konu, benim de çok kafamı kurcalayan bir konu hala yanıtını bulamadım.
Bir tarafta 200₺'ye site yapanlar, bir tarafta 2000₺'ye laptopumun kapağını açmam diyenler var..
Ben iki tarafın da haklı yanlarını görüyorum, o yüzden bu "wordpress site" sektörü her zaman benim için kapalı bir kutu.

200₺'ye yapanları haklı buluyorum çünkü:
(az buçuk tecrübesi olan, mouse tutmayı, klavyeye basmayı bilen birisi için)
  • wordpress kurmak manuel 2dk, cpanelden 40sn.
  • eklentileri kurmak(zaten elinde bir eklenti listesi vardır sabit) 5dk, ayarlarını yapmak max 1 saat oda 10-15 tane eklenti varsa
  • tema kurmak, hazır bedava temaysa 0 maaliyet 10dk, düzenlemesini yapmak sayfa sayısına bağlı olmakla birlikte temel sitelerde(hakkımda, iletişim, biz kimiz vs.) max 1 gün, çok sayfalılarda en baba 1 hafta,
  • 3₺ hosting, 40₺ domain var.
tüm bu kolaylık göz önünde bulundurulduğunda 200₺'ye site kurmak mantıksız görünmüyor, sonuçta küçük esnafa site kuruyorsun, adam köşedeki merdivenci yani internet sitesi adama ne getirecek de adam siteye para versin gözüyle baktığımızda ben şahsen herhangi bir X şahsına sana site yapalım 2000₺ ver diyemem, içgüdüsel olarak diyemem yani o kelimeyi edemem, etmek isterim kim daha çok kazanmak istemez, ediyoruz da yeri geliyor frontendciyim ben mesela, adama fiyat teklif ediyorsun, daha da düşmeni istiyor, ben komple siteyi 300₺'ye yaptırdım sen 300₺'yi düzenlemek için istiyorsun diyebiliyor...

2000₺'ye site yapanları da haklı buluyorum çünkü:
  • bütün bunları öğrenmek kolay değil, yeri geliyor bir butonu sağdan alıp sola koymak için bile bilgisiz bir site sahibi haftalarca uğraşabiliyor, oysa sen o bilgiye sahipsin ve istediğin fiyatı istemekte özgürsün, sonuçta yıllarını verdin,
  • ev geçindiriyorsun, sigorta ödüyorsun, vergi veriyorsun, giderlerin var,
  • müşterinin ıvırıyla zıvırıyla, ilerde gelecek revizeleriyle, 2-3 gün sonra arayıp şurayı şöyle yapalım diyeceği istekleriyle de uğraşacaksın, yıpranacaksın,
  • gecen gündüzün yok gece gündüz birşeylerle uğraşacaksın,
  • elektrik, su vb. birsürü giderin var,
  • hazır tema kullanmıyorsun, belki sıfırdan kodlattırıyorsun herşeyini sonra wordpress temasna geçirttiriyorsun, destek veriyorsun, hostingi milyarlık host alıyorsun, domaini en pahalı yerden alıyorsun,
  • şirketsen eleman çalıştırıyorsun
bu açıdan bakınca da çok paraya yapanlar da haklı...

Ama iki taraf da bir ortasını bulamıyor bence.
Şimdi baktığımız zaman dürüst olalım, aynı sektördeyiz, ben 2000₺ ile 200₺lik sitenin arasında bir fark olduğunu zannetmiyorum.
Konuda yapılmaz eksiği olur patlak olur bilmem nesi olur diyenler olmuş ama site sahibi demolar atmış, bir wordpress sitenin ne kadar eksiği olabilir ki? sistem zaten hazır sistem, tema desen günümüzde responsive olmayan, düzgün görünmeyen tema yok. Ki konu sahibinin attığı demolar da gayet sağlam görünüyor.
Haliyle ben arada fark olduğunu sanmıyorum kalite olarak.

Bu işte kârlı çıkan taraf pahalıya yapanlar, çünkü kâr oranı yüksek, yarın bir gün adam revize istediği zaman başın ağrıyarak, ıkınarak yapmazsın, ben çok para almıştım der içinden gelerek yaparsın.
Ama 200₺'ye yapan adama logoyu düzelt deseler adam üşenir 2 kuruş paraya birde revize istiyor diye.
Ayrıca 200₺'ye yaptığın site yüzünden yarın bir gün bir düzenleme isteseler siteyi komple düzenlettirecek kadar zor birşey olsa bile adama fiyat biçtiğinde adam 'siteyi 200₺'ye yaptın düzenlemeyi 15₺ye yapacaksın' dese birşey diyemezsin.
Ayrıca sektör ölüyor, bazı arkadaşların da dediği gibi 25$ etmiyor, toptan kazanayım diyorsun da adam çarpmak bu, mahalledeki gazozcu tüpcünün sitesi olmasın mı yazmışsın, olsun da senin 200₺'ye açtırdığın sitenin tüpçüye faydası oluyor mu? oluyorsa ne ala, gerçi 3000₺lik sitenin ne faydası oluyor orası da tartışılır.

Kısacası herşey tartışılır ben bu wordpress site kurma olaylarına çok ama çok uzaktan bakıyorum, bir türlü insanlar nasıl fiyat veriyor anlamıyorum, benim gözümde 200₺ verende 2000₺ verende aynı, wordpressten site mi olur...