Ben açıkçası artık kura bilerek müdahale etmediklerini düşünüyorum. Türkiye'nin dinamik nüfusu, konumu vs. bu düşünce de etkili olabilir. Kısacası Türkiye ucuz işgücü ülkesi konumuna gelecek. Yabancı sermaye gelip fabrika açacak, burada üretecek. Konum olarak Avrupa'ya da yakın. İşsizlik bir nebze olsun azalacak, asgari ücretlinin sayısı artacak.
Hocam seni severim de biraz gerçekçi ol.
Lira ile vergi toplayıp dolar ile borç ödüyorsan dolar çıktıkça borcun artar.
Bu hükümet 3 ay önce doları 6,85 te tutabilmek için 100 milyar dolar merkez bankası rezervi ziyan etti.
Bak 100 milyar dolar döviz doları mayıs temmuz arasında doları 6,85 te tutmak için resmen yakıldı.
Madem rekabetçi kur vardı niye merkez bankası rezervlerini yokettiler?
Çünkü rekabetçi kur falan yok, beceremediler şimdi bahane uyduruyorlar.
Bu para senin benim paramdı.
Merkez Bankası rezervleri eksiye düştü artık satabilecekleri paraları olmadığı için dolar çıkıyor yoksa bir halt bildikleri için değil.
Dolara müdahale edebilecek tek şey faiz.
Böyle inat edip faiz arttırmamak da diretirlerse doların önünde 10 liraya adar engel yok.
Ayrıca bu ülkeye yatırım falan gelmez.
Sen bugün Ermenistan'a yatırım yapar mısın?
Vergi sistemi belli olmayan, hukuk sistemi siyasallaşmış, tek bir adamın ağzından yönetilen ve uluslarası güçler ile her an büyük kavga çıkarıp ambargo ya da yaptırım yiyebilecek bir ülkeye kimse para yatırmaz.
Asgari ücretlinin sayısı artacak iş bulunacak diyorsun, asgari ücret 250 euronun altına düştü, battı iflas etti diye alay edilen yunanistanda 700 euronun altına düşmedi hiç bir zaman.
Senin hedeflendiğini söylediğin devlet politikası sürünecek asgari ücretli fakirler yaratma politikası mı?
Sen bu doların çıkışı ile birlikte oluşacak enflasyonu bir izle bakalım 2 ay içinde nasıl zamlar gelecek.
Bu seferde fırsatçılar diyecekler...
Faiz artarsa enflasyon artar diye saçma sapan ekonomi teorisi uyduranlar şimdi dolar artarken enflasyonu düşürsünler de göreyim.
Bu bahsettiğin rekabetçi kur politikası denilen şey beceriksiz hükümetin mahvettiği ekonomi için uydurduğu bir kılıf.