Eskiden istanbulda turistik yerlerde, yazlık mekanların hediyelik eşyacılarında olurdu bu durum, Türk müşteri biblo sorarsa 10 TL, sarı saçlı, mavi gözlü alman gelince hop 10 euro olurdu biblo.

Az önce bunun çok daha teknolojik versiyonunu yaşadım.

Yabancı bir müşterime web sitesiz yazıyorum, kendisi bana ulaştı tanıdığın güzel grafik tasarımcısı var mı elimde logo tasarımları ve animasyon işleri var dedi, adam ***** dan hintlilerle uğraşmaktan bıkmış.
Ben de dedim elin hintlisi hem tokatlıyor hem parayı alıyor, forumdan bir kaç arkadaşla konuşayım bu arkadaşa yönlendireyim hem müşterim rahat etsin hem memlekete dolar girsin.

Grafik bölümünden 3 - 5 arkadaşın konusunu attım, google translate filan baktı bir şeyler müşterim bir arkadaşın görsellerini beğendi dedi iletişime geçer misin benim için, ingilizce hizmet verebilir mi filan diye rica etti.
Ben de arkadaşı ekledim, sabah arkadaşla konuştuk.

Bu arada arkadaşın 750 TL lik logo hizmetini almayı düşünüyoruz.

Ben aracı olmak istemedim komisyon vb alıyor muyum gibi konular akla gelmesin diye arkadaşa durumu izah edip ingilizce hizmet verip veremeyeceğini sordum, arkadaşın dediği şey yakın olarak söylüyorum
evet verebiliriz ama yurt dışı müşterilerine fiyat farklı.

Aklıma bir anda o turiste 10 tl lik bibloyu 10 euro ya satmaya çalışan tipler geldi, engelledim ayrıldım konuşmadan.

Bundan sonra böyle durumlarda hiç araya müşteri karıştırmadan taban fiyattan yaptırmaya çalışarak aracı olacağım, kimse iyi bir şey hak etmiyor arkadaş.