29 Ocak 2022 düzenleme eki:
Merhaba arkadaşlar. Yaz aylarında fidanlar hazır olur zannediyordum. Ama çeşitli nedenlerle bunu başaramadım. Şu anda çelikten köklendirilmiş hazır fidanlarım var.
*1* Tüplü fideleri tanesi 10 tlden alabilirsiniz.
*2* Seranız varsa hemen dikim yapabilirsiniz.
*3* Evde uygun bir yer varsa hemen saksıya dikim yapabilirsiniz.
Tarla, bahçe veya orman gibi açık alanlara nisan ayına kadar dikim yapamazsınız.
Camla kapalı balkon gibi yeriniz varsa şimdiden kolayca yetiştirebilirsiniz.
Meyvesini kuşlar çok seviyor. Serçe gibi yabani kuşları bedavadan beslemek için uygun yerlere fidan dikebilirsiniz. Özellikle kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yapıyorsanız faydasını görürsünüz.
Bütün kargoları karşı ödemeli olarak gönderiyorum. Bu yüzden kendinize indirimli kargo imkanı bulmanızı tavsiye ederim. 3 fidan 1desi/kg olacak şekilde paketlenir.
Yeni başlayanlara 3 tane fidan alamasını atvsiye ederim.
20 ve üzeri sayıda fidan alamak isteyenlere, ayrıca ücret ödemek yerine ikinci el ürünle takas yapmak isteyenlere tanesi 5 tlden viyolde fidanlarım vardır.
Fidan dikim ve yetiştirme konusunda whatsapp üzerinden zaman buldukça yardımcı olmaya çalışırım.
Önceki konu içeriği
Goji beri en faydalı bitkilerden birisi. Şu anda meyvesinin kilosu 100 tl civarında satılıyor. Ben geçen yıl goji beriyi öğrenince hemen 24 tane fide aldım ve diktim. Fide boyu 10 cm kadardı. fide fiyatı tanesi 5 tl idi.
Fidelerim 6 ayda 2 metre boya ulaştı. Bir ay önce, eylül ortasında fidanlarım çiçek açmaya başladı. Şu anda meyve görünmüyor.
Dünya çapında değeri çok bilinen, çok aranan, çok kullanılan bir meyve. Türkiyede yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Öğrendiğim kadarıyla talep var ama arz çok az.
Bahçemde deneyimlediğim kadarıyla fidanların tutması yetişmesi çok kolay. Çok hızlı büyüyor ve aynı sene meyve vermeye başlıyor. Goji beri fidanı büyürken çok yan dal veriyor. Bu dalların düzenli olarak budanması gerekiyor. Budanan yan dalları bir saksıda toprağa daldırırsanız birkaç haftada kolayca çimleniyor. Bu sayede yeni yeni fidanlara hiç ücret ödemeden sahip oluyoruz. ben ilk başta 24 tane fide almıştım. Bunların çoğu 2 metre kadar boyda ağaççık oldu. Bunlara ek olarak Yaklaşık 100 tane de yeni dikilmiş fan olarak büyümeye başladılar.
Arkadaşlar, bahçeniz tarlanız olmasa bile bir saksıda bile yetiştirebilirsiniz. 1 yıllık ağaç gövdesi bir kurşunkalem kadar kalınlıkta. Bunu yetiştirirken sürekli yan dalları budayarak yeni fidanlar elde ediyorsunuz. Şimdi veya baharda diktiğiniz bir tane fidan, 1 yıl sonra size onlarca fidan olarak geri döner.
Ben 6 aylık deneyimimi size heyecanla anlatmaya çalıştım. arkadaşlar benim ömrüm köyde geçti, birçok meyve ve sebze yetiştirme ve tanıma fırsatı buldum. Goji berinin sunduğu fırsatlar çok farklı. Bu yüzden size mutlaka goji beri fidanı dikmeyi tavsiye ediyorum. Geç kaldığınız her zaman zarar, her erken dikim sizin için kardır.
Öncelikle goji berinin faydaları, piyasadaki fiyatları, toptan alım fiyatları, arz talep durumu konularını iyice araştırın. Goji beri yetiştirme, dikim sulama gübreleme ve budama hakkında araştırma yapın. İnanın bana birçok meyve sebzeye göre çok kolay. Budama yoluyla fidan çoğaltma ayrı bir avantaj. meyve fiyatı ayrı avantaj.
Ben de fidanlarımı geliştirip önümüzdeki yıl fide satışı yapmayı düşünüyorum. Şu anda kendi bahçemde daha fazla fidan dikerek yaygınlaştırmak istiyorum. Önümüzdeki yıl benden fidan sağlayabilirsiniz.
Fidan almak için para ödemek yerine çeşitli elektronik-elektrikli eşya ile takas da yapabiliriz. Hurda veya arızalı ürün göndererek de fidan sahibi olabilirsiniz.
Bence şu anda araştırma yapmaya başlayın. Boş bir kovaya toprak koyup saksı olarak kullanabilirsiniz. Temin edebiliyorsanız en az bir tane dahi olsa fidan dikip yetiştirmeye başlayın. Ayrıca bir bitki ile uğraşmak insana zihin ferahlığı veriyor. Eş dost çocuklarla beraber fidan yetiştirmek faydalı ve sağlıklı bir etkinlik olacaktır. Bu işte geç kalınan her zaman zarardır. Erken başlanan her girişim kardır.