Benim merak ettiğim bir durum var, benim cebime girecek olan parayı sen bu kadar düşünüyor musun? Ben neden senin cebine girecek olan parayı düşüneyim? Empatiyi, karşı taraftan da aynı şekilde empati alıyorsan yaparsın. Keyifse keyif, bu kimseyi ilgilendirmiyor. 10 bin liralık sigara satışı üzerinden 300-400 lira kar yapıyor olabilir, kasasına nakit para da koyuyor bu adam ama. Parayı kullanıyor sonuçta. Alsın 25-50 kuruş, ben bunun hesabını yapanları da anlamıyorum. Madem şikayetçisin, alacağın zaman yanında nakit para bulundurursun nakit parayla alırsın. Ben yanımda nakit taşımak zorunda mıyım diyorsan, kart da taşıma.
Kasasına koyduğu nakit parayı kullandığını nereden çıkardın? Sigara peşin çalışılan bir sektör. Adam cebindeki 9600 lirayı sigaraya bağlıyor sınra bekliyor bu sigaraları satıp 10 bin lirası olsun diye. Kasaya konulan parayı kullanabilmenin yolu uzun vadeli mal alıp peşin satabilmektir.
Sattıkları malın fiyatını kendileri belileyemiyorlar. Bankalar da bu ürün tekel ürünü bundan komisyonu daha düşük alalım demiyorlar. Alıcılar da 15 liralık mala hem 5 kuruş fazla vermek istemiyorlar hem de 500 metre yürüyüp yakındaki ATM ya da market zincirine yürümek istemiyorlar.
Devlet vergisinden fedakarlık etmiyor, sigara şirketi karından fedakarlık etmiyor, banka komisyonundan fedakarlık etmiyor, müşteri 500 metre yürüyeyim ya da 15 lira yanımda nakit bulundurayım demiyor en son önüne gelen küçük esnafa laf saydırıyor.