NaksYazilim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
konuyu baştan sonra okudum ve küçük esnafın nasıl sineğin yağını çıkarıp müşteriye her türlü gideri yansıttığını gördüm, ben gelip 2 yumurta 3 ekmek 1 sakız alıp 8 lirayı karttan çektiriyorum komisyon almıyor, 15 liraya sigara alınca 50 kuruş fark kesiyor. Kredi kartıyla da almıyorum hesap kartımla alıyorum mahallenin bir ucunda atm her gün gidip para mı çekeyim. En güzeli A101 bim gibi yerlerden sürekli alışveriş yapmak en azından bozuk mal satmazlar lüzumsuz giderleri müşteriye kitlemezler. Bizim kadar merhametli ama bizim kadar vicdansız kimse yok şu coğrafyada bodrumu 2 bine kiraya verir, 1000 liraya suriyeli çalıştırır, pandemi olur kolanyayı 30 lira yapar Allah bizim belamızı vermiyorsa yatıp kalkıp şükretmemiz lazım
2018 deki konuyu hortlatmışsın ama madem hortlattın yazayım. Küçük esnafın satışı ile büyük market zincirlerini kıyaslarsan yanılırsın. Küçük esnaf ile bu dev firmaları karşılaştırmakta doğru değil. A101 komisyon almıyor, küçük esnaf alıyor benzetmesinde olduğu gibi. Çünkü bu tip büyük firmalara sunulan imkanlar ile küçük firmalara sunulan imkanlar bir değil. X firması ayda 3-5 bin pos geçiyorken a101 milyon liralık çekimler yapıyor. Hal böyle iken bankaların uyguladığı komisyonlarda aynı olmuyor. Kaldı ki bu tip firmalar 30-50 gün gibi blokeler ile bankalara komisyon ödemezken, küçük esnaf bu bloke günlerine dayanacak maddi gücü olmadığı için ertesi gün ödemeli çalışıyor. Haliyle buna bağlıda komisyon ödüyor bankaya. Şimdi sigara herkesin bilgiği gibi kar marjı düşük bir ürün esnaf bu farkı müşteriye yansıtmasa sigaradan kar etmediği gibi zarar ediyor. Burada iki seçenek var ya esnaf kredi kartı ile satışımız yoktur diyecek, yada müşteri farkı kabul edecek. Sizin kartınızın kredi kartı olması yada banka kartı olması durumu değiştirmiyor. Siz ister kredi kartı ile ödeyin, ister atm kartı ile ödeyin kesilen komisyon aynıdır. Şimdi ben telefon işi yapıyorum 100 TL kontör attırdığını düşünün müşterinin biz müşteriden nakit 101 TL alıyoruz yani burada benim bu işten karim 1 TL. Bankada benden şuan 100 TL de 1 TL kesiyor yani 100 TL çektiğimde ertesi gün bana 99 TL yatırıyor. Ben nakitte 101 alıyorum, kredi kartı olursa 102 TL alıyorum. Eğer bunu almasam 100 TL atsam 101 TL nakitte alıyorum ya yine 101 TL karttan geçsem ertesi gün bana 100 TL yatacak yani ben bu işten hiç kazanmamış olacağım peki neden ? Aynı şekilde faturada da işliyor adam geliyor elektirik faturası yatıracak 500 TL - 1000 TL faturası var 1000 TL kart geçtiğinde banka benden 14 TL kesiyor ben bu 14 TL müşteriye yansıtmazsam hem müşteriye hizmet sunacağım ertesi günde -14 TL zarar edeceğim ?

Demem o ki kar marjı düşük ürünlerde maalesef yapılacak bir şey yok. Ya gidip büyük market zincirlerini tercih edeceksiniz yada bu farklara razı olacaksınız, yada nakit ödeyeceksiniz. Ben şarj aleti satıyorum 50 TL diyelim 15-20 TL kar bırakıyor bana o zaman komisyon eklemiyorum kardan zarar olsun 1-2 TL banka kessin sorun değil ama sigara, kontör, fatura vs gibi kar marjı çok düşük ürünlerde fark eklenmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bir gün esnaflık yaparsanız bu durumu daha net anlayabilirsiniz. Bu fark olayı da her üründe, her mağazada yaşamazsınız dediğim gibi kontör, sigara, fatura gibi kar marjı düşük ürün satan esnaflarda karşılaşırsınız. Anlattığım bu olaylardan sonra siz esnaf olsanız ben 20-30 KRŞ kar ettiğiniz ürüne banka 0.50 KRŞ kesse bana o ürünü yinede fark eklemeden kart ile satar mısınız ? Bu soruya samimi cevap verdiğinizde konu zaten kapanmıştır.