Herkese selamlar,
Bir süredir aklımda Karadağ'da iş kurma fikri var. Bir yılı aşkın süredir front-end geliştirici olarak çalışıyorum, ülke şartlarından sebep yeterli birikim yapamadım. Yaptığım birikimin de zaten alım gücü günden güne düşüyor. Yaptığım işin tek karşılığının edindiğim tecrübe olduğunu düşünmüyorum, buna inanıyorum. 23 yaşındayım; risk almak, bir süre gidip kafa dinlemek, kendime yeni bir yol çizmek istiyorum.
Konaklama ve şirket masrafları derken 400-500 euro gibi bir toplam aylık masraf çıkıyor. Bu tutar da, diğer avrupa ülkelerine kıyasla çok daha kolay altından kalkılabilecek gibi duruyor. Kafamı kurcalayan yalnızca bir şey var. Para birimi euro olan bir ülke, bu sebeple Türkiye'ye iş yapmak kulağa çok mantıklı gelmiyor. Malum kazanılan para doğrudan 9-10'a bölünüyor. Bir start-up ile gitmek de açıkçası biraz risk taşıyor gibi. (ne kadar risk istesem de bir şeyleri de garanti altına almam gerek

) Zaten çok küçük, popülasyonu az bir ülke. Avrupa'ya iş yapabileceğimi düşünüyorum. Yine de buna çok güvenemiyorum. Buna bel bağlamalı mıyım, başka bir strateji mi izlemeliyim? Upwork, freelancer gibi sitelerden iş kovalamak beni ne kadar tatmin eder? Sizce en azından masraflarımı karşılamak için izleyebileceğim başka bir yol, strateji var mıdır? Aynı durumu tatmış, ya da deneyimlememiş olsa bile bir fikri olan biri varsa dinlemek isterim.
Şimdiden çok teşekkürler ve iyi çalışmalar.
Freelancer sitelerinde is kovalayacak isen kalkip Karadag'a gitmenin bir anlami yok hocam. Gitmei isteginizin nedeni ekonomi ise, freenlancer sitelerden doviz kazanacaginiz icin Turkiye sartlarinda daha iyi bir geliriniz olabilir ama amac yurtdisinda yasamak ise farkli. Sabit gelirinizi yok ise kendinizi 6-12 ay arasi gecindirecek parayi cebinizi koyarak gitmek sizin icin daha iyi olacaktir. Orada bir sirket actiginiz zaman developer arayan firmalara calismak icin is basvrusu yapabilirsiniz kendi sirketiniz uzerinden fatura keserek.