marjinaltasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu üretim fiziksel bir üretim olmak zorunda mı ? Mesela makale yazıp satan vatandaşlar, freelancer grafik tasarımcılar vs
Bu zaten varolan bir gelir vergisi istisnasıydı sadece istisna tutarı 220 bine çıkmış.
Burada bahsedilen evde üretim evde doğal olarak bulunan basit alet edevat ile yapılan üretimi kapsar.
Yani evde elbise dikip satabilirsin, el işi iğne oya yapıp satabilirsin, kazak hırka örüp satabilirsin, erişte kesip satabilirsin, salça kaynatıp satabilirsin, el yapımı yaş pasta yapıp satabilirsin vs...
Ama işin içinde bilgisayar girdi mi, sosyal medya, makale, programlama, tasarım vs.. bu istisnaya girmez.
Bu istisna home office çalışma ile alakalı değil, evde ev kadınlarının doğal olarak yaptıkları işler için geçerli.

Şart evde yapılması ve üretilen malın endüstriyel aletler kullanılmadan sadece evde kullanılan aletler ile üretilip satılması.
Yani yemek satabilirsin ama 50 litrelik kazan ve sanayi tipi ocak ile 100 kilo yemek yapıp satamazsın.
Elbise dikip satabilirsin ama evde tekstil makineleri ile günde 100 parça üretip satamazsın.
Yaş pasta yapıp satabilirsin ama sanayi tip hamur makinesi kullanamazsın, günde 50 pasta üretip satamazsın....

Bilgisayar ile yapılan tüm işler ise bu istisna kapsamına girmez.
Bu iş home office çalışanlara istisna değil, ev hanımlarının basit işlerine istisna.
Yoksa hepimiz dükkanı kapatıp evden çalışırdık vergi vermezdik.

Ayrıca bu tarz satışın şartları var, mesela kurumsal müşterilere satış yapamazsınız.
Sadece bireysel müşterilere satış yapmak zorundasınız çünkü fatura kesemezsiniz.