Olaya dışarıdan baktığınız zaman matematik yapmak çok kolay gelebilir. Bu tür konulara pek muhalefet olmak istemem ama siz olsanız hergün en az 5 saatinizi ve arabanızı bu işte kullandığınızda tüm masrafları düştükten sonra kaça yaparsınız bu taşımacılığı arkadaşlar.

Bu işi yapacak aracın sadece 1 adet lastiği ortalama 1.000 liradır. Yakıtı 1 TL den hesaplıyorsunuz. Eyvallah...

Ama sadece yakıt ile bitmiyor ki bu işler..

Yağı var, lastiği var, aracın sigortası var, muayenesi var, var oğlu var yanii..

30 km bir yolu minibus ile dümdüz hiç durmadan gitsen 30 dk yapar. 17 kişiyi toplamak en az 1 saat etti sana 1.5 saat.

Ee bu vatandaş akşam 6 da işyerine yeniden gidecek yani minimum bu taşımacı bu ise 6 saatini verecek. Doğrumu > yanlışım var ise düzeltin.

Gel gelelim yeniden hesap yapmaya

Bu servis bu iş için aslında 30 km den günde 120 km yol yapacak.

Sabah topladı iş yerine gitti 30 km
Bıraktı geri döndü 30 km
Akşam yine almaya geldi 30
Evlere dağıttı 30 daha

120 km x 1₺ dedik 120 ₺ x 26 gün = 3.120 yapar.

Bildiğim kadarı ile taşımacılar maliyet X 2 yapar.
X2 sebebi 1 i yakıt diğer 1 ise soför ve aracın diğer masrafları şeklinde. (yukarıda bazı masraf kalemlerini yazdım) bunlar çok bilinen masraflar inciği boncuğu hariç hepsinden önemlisi kaza yaptın araba sanayide 2 hafta kaldı hep zarar yazar.

Konuyu bağlamak gerekirse,

Servisi yapacak kişi bu hesaba göre bence uygun fiyat vermiş. Pahallı diyen arkadaşlar kusuruma bakmasın ama ya ticareti bilmiyorsunuz. Yada o sektörü bilmiyorsunuz.

Lütfen bilmediğiniz konularda insanların ekmeği ile oynamayın. Konu sahibi arkadaşa 1 tavsiyem olabilir. Bir kaç yerden daha fiyat alıp mukayese edin. İşinize hangisi gelirse işi ona verin. Sektörü bilmeyen bir gruba bu tip sorular kafa karıştırır.

Sürç i lisan ettiysem affola..

frknyksl10 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
kilometrede 1 tl yaktığını düşünsek ki bu kadar yakmaz. 60 kilometrede 1 tl den 60 tl mazot harcar günde.

1 günde 60 TL
30 günde 1800TL

330 TL* 17 =5610 TL

Yani maksimum 1800 tl mazot harcanan bir güzergah için aylık olarak 5610 tl para topluyor servis şoförü. Sadece mazot olarak hesaplamak yanlış olur çünkü aracın yıpranma payı, lastik yıpranma payı şofor parası gibi bir sürü etken var. Ama yine de bence çok para alıyor.

Sormak istediğim bir şey var. Sabah 8 de bırakıp akşam 6 da mı alıyor. Yani demek istediğim sizi bıraktıktan sonra gidiyor, başka yere servis mi çekiyor? Yoksa sadece size mi servis çekiyor?
TOLQA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Düz mantık olarak gittiğiniz aracın 1 KM'de 1 TL yaktığını varsayarsak ki bu imkansız günlük yakıt maliyeti 60KM için 60 TL.
Aylık olarak hesapladıgımızda servis aracının yakıt maliyeti ortalama 30*60 = 1800 TL.
Sizin 17 kişi ödediğiniz miktar ise 17*330 = 5660 TL.

5660-1800 = 3860 TL şöförün ortalama cebine kalan miktar diyebiliriz.
Gerçekten güzel işmiş )