Selamlar herkese, hayırlı cumalar iyi çalışmalar dilerim..

Evvelsi günün gecesinde yaşadığımız bir olayı paylaşmak istedim. Biraz yorum toplayayım.
Çok sevdiğim, aile dostumuz bi çilingir yakınımız var. Çarşamba günü akşam 11-12 civarında bir telefon aldım kendi hattıma, İstanbul'dan arıyordu şahıs, aramızdaki diyalog şu şekilde;

+Selamun aleyküm hayırlı işler ustam kolay gelsin
-Ve aleyküm selam sağ olun buyrun
+Ben İstanbul'dayım, numaranızı internetten aldım, İzmir Üçyol'da ileri seviye alzheimer hastası dayım evde kapıyı açamıyormuş, kilit bozulmuş. Hemen müdahale etme şansınız var mı?
-Tabii, adresi alalım, gelecek olan arkadaşa numaranızı vereyim ben. Motorla, 10-15 dakikaya kadar adreste olur, açar kapıyı.
+Tamamdır, haber bekliyorum.
-Okey, 10 dakikaya kadar arar sizi.

Konuşma bu şekilde bitti. Gitmeden önce bir rakam konuşulmuş A TL diyelim. Ardından bahsi geçen çilingir abimizi arayıp olayı özetledim. O da adrese gidiyor, kapıyı açarken evdeki hasta amca, "sen kimsin, ne işin var benim evimde" şeklinde ithamlarda bulunuyor. Mehmet abi (bahsettiğim çilingir), amcanın hasta olduğunu bildiğinden, hiç lafı uzatmadan iniyor aşağı ve adamı arıyor, kapıyı açmaya çalışırken amcanın kendi başına kapıyı açtığını, onu hatırlamadığını söylüyor. Adam ise tamamdır, bi sorun yokmuş halloldu ustam, ben yine borcum neyse ödeyeyim diyor. Mehmet abi de ilk verdiği fiyatın, A TL'nin üstünü çizerek "50₺ havale geçsen yeterli abi" diyor.

Şahıs IBAN alıyor, 10 dakikaya dekont atıyorum diyerek bir daha ne telefon açıyor ne bir şey

Burdaki husus X ₺ Y ₺ değil. Saat akşam 11, Mehmet abi dediğim kişi evde ailesiyle oturmuş vakit geçirirken bi telefonla, çıkıyor atlıyor motoruna, -izmirliler bilir, "poligon'dan üçyol'a gidiyor" adamın adresine gidiyor. 50 TL gibi bir para için de çektiği rezillik.. Mesele tam olarak bu.

Aradığımızda açmıyor, şahsın numarası elimde mevcut. Bu sabah farklı numaradan aradım, çilingir kelimesini duyunca haliyle, kapattı engelledi vsvs. standart senaryo.
Burdaki 50₺ temsili bir rakam, 10₺ dahi olsa ortada bir emek var. Bu rakamlar ne kimseyi zengin eder, ne de fakir... Gecenin bir yarısı 35 yaşındaki adamı evinden çıkarıp işe çağrıyorsun. Çok canım sıkıldı sabah sabah, moralim bozuldu. Zoruma da gitti yaptığı hareket. Bela okumak hiç istemem ama bu adamın başından eksik olmasın..
Ne küfürler ettim ne günahlara girdim.. Söyleyecek daha da bir şey bulamadım.

Ne yapmak lazım sizce bu gibi insanları?