celebiselli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yurt dışına çıkmak dışında
İngilizce en hızlı nasıl öğrenilir? :/
Üniversite yıllarında 6 ay Amerika'da kalmış ve devlette 10 yıllık İngilizce öğretmeni olan biri olarak ben de bir şeyler yazayım. Arkadaşlar İngilizce öğrenmek isteyen birisi bence "Niçin İngilizce öğrenmeliyim?" diye kendine sormalı. Bu soruya verilen cevaplara göre İngilizce eğitiminize yön verebilirsiniz. Örneğin kariyer için İngilizce öğrenmek istiyorsanız Amerika'daki İngiltere'deki öğrendiğiniz İngilizce ile Türkiye'de yapılan yabancı dil sınavlarında full çekmeyi beklemeyin. (Bunu Türkçe için düşünün, Sayısalcı bir arkadaş Türkçe sınavına giriyor 30 40 sorudan ancak 10 tane yapabiliyor. Tabii herkes için demiyorum ama birçoğu için durum bu. Adamın ana dili Türkçe ama Türkçe'den hepsini doğru yapamıyor. BU DURUM ÇOK NORMAL) Aynısı İngilizce için de normal. Kariyer için İngilizce öğrenecekseniz, bir çok yabancı dil kursu işinizi görür. Ama kariyer için değil ben bir yabancıyla şakır şakır İngilizce konuşmak istiyorum derseniz, ihtiyacınız olan şey DİLE MARUZ kalmaktır. Büyük harflerle yazdım çünkü konuşmak için İngilizce öğrenmenin anahtarı burada. Biz Türkler için İngilizce çok zor bir dildir. En basitiyle yazması ayrı konuşması ayrı, hele bunun içine bir de kabul görmüş bir kaç tane önemli aksanı ekleyince hangisi doğru diye düşünmekten kafanız karışır.

DİLE MARUZ kalmak ne demek peki hocam? Şu demek. 2-3 yaşındaki bir çocuk ne okuma biliyor ne yazma biliyor. Bu yaşına gelene kadar sadece çevresindekiler konuşuyor o dinliyor. Aslında hafızaya atıyor. Ne zaman ki gelişim özellikleri olgunlaşıyor işte o zaman başlıyor konuşmaya ve susmuyor... Şuan 4,5 yaşında ikizlerim var 2,5 yaşındayken İngilizce eğitimine başladım 2 ay gibi sürede 100'e yakın İngilizce kelimeyi hem söylüyorlardı hem anlamını biliyorlardı. (Sonra ara verdim. Türkçe konuşmalarının gecikeceğinden korktum. Buaralar tekrar başladık bakalım ne olacak ) Demek istediğim o ki siz yeter ki dile maruz kalın. Ama nasıl kalırsanız kalın. İster cambly gibi uygulamalardan isterseniz yabancı filmlerden vs. Ama hiç bir zaman unutmayın ki İngilizce'yi ne zaman konuşabildiğinizi ancak bir yabancıyla yüzyüze geldiğinizde anlayacaksınız. O ana kadar siz kendinizi öğrenmiş kabul edeceksiniz haklısınız da ama iş konuşmaya gelince "yanlış mı telafuz edicem, beni anlar mı acaba?" endişesi olacaktır. Bunu yendiğiniz anda konuşmaya başlayacaksınız.

Lafı çok uzattık sanırım ama skonuyu takip eden arkadaşların dikkat etmesi gereken en önemli şeyleri söyledim. Uzun lafın kısası İngilizceyi ne için öğreneceğinize karar verin. Kariyer için mi, iletişim kurmak için mi. Günlük hayatta Türkçe konuşuyoruz sizce kaç kelimeyle işimizi görüyoruz. Tam hatırlamıyorum ama bu sayı 500 600 gibi bir şeydi yanılmıyorsam. Düşünsenize 500 600 kelime bilsen bi dilde iletişim kurabiliyorsun. Derdini anlatıyorsun. Ama YDS, ÜDS, KPDS gibi dil sınavlarına hazırlananların en az 5k kelime bilmesi gerekiyor.

Son olarak peki hocam ikisini birden nasıl öğreniriz derseniz ki bence de en güzeli budur. O zaman akademik İngilizce'yi İngilizce kaynaklardan öğrenmeye çalışın. Bu konuda aşağıda bir kaç tane Youtube kanalı bırakayım.

mmmEnglish (yetişkinler için)
Magic English (Orta yaş çocuklar ve ergenler için. Yetişkinler de izleyebilir ama.)
English sing sing (Çocuklar için)

Sağlıcakla...