Serbest piyasa diyenler bir anlamını öğrensin önce. Getirilecek yasa belli bir ürünü aldığın fiyatın üstüne satamayacaksın. Misal sen 2010 da 50 bin liraya aldığın 0 aracı dolar ne olursa olsun 2020 de 50 bin tl nin üstüne satamayacaksın. Araba bir yatırım aracı olmamalı.
Ekonomi böyle bir şey değil. Dediğin şekilde bir düzenleme olursa eğer piyasa komple biter 2. el piyasası diye bir şey kalmaz. 0'ınada çoğu kişinin gücü yetmeyeceği için ticaret biter.
2010'da 50 bin liraya aldığın araç 2020'de normalde 50 bin TL'nin altında olur. Eskiden böyleydi. Sorun satıcı'da değil ekonomi'de.
Sen 2020'de 300 bin lira verip 0 aldığın aracı devlet 300 bin TL üstüne satamazsın derse. 2021'de senin aracının yanına yaklaşamayacak seviye'de bir araçın 2021 fiyatı 400 bin TL olursa ne yapacaksın ? Buyur sana asıl mesele.
300 bine kendi aracını satıp + 100 daha ekleyip kendi aracından daha düşük seviye araç mı alacaksın ?