Almanya gibi bir ülke ile Türkiye'yi karşılaştırmanız hata. Almanya üretimde çok iyi olan ve markaları ile dünyada ün yapmış bir ülke. Çok güzel başarıları var. Haliyle ekonomik olarakta rahatlık olması muhtemel. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan itibaren ürettiği şeylerin sayısı, ekonomik olarak kalkınmamıza yetmeyecek kadar az. Bu iki zıt kutubu yan yana koyarak kıyaslama yapıyorsunuz. Örneğin; Acun Ilıcalı ile sokak dilencisinin yaşam tarzı gibi. (Abartı kaçabilir ama net anlaşılması için belirtmek istedim.) Daha yeni yeni kendi üretimimiz diyerek bişeyler yapmaya çalışıyoruz. Dediğiniz gibi ülkede bir çok konuda vergi mevcut. Dediğinize göre vergi ile gelir elde eden bir ülkeden, üretim ile gelir elde eden bir ülke kıyaslaması mantıksız. Bizim durumumuza eşdeğer ülkeler ile kıyaslama yaparsanız daha eleştirel bir konu olabilir. Herkes biliyor veya tahmin ediyor, kur farkından dolayı, yurt dışının daha cazip olabileceğini. Konuyu polemik yaratmak için açtığınızı düşünüyorum. Eleştirel yorumlarla muhabbet ederek değil, sizin düşüncenizi desteklemeyen kişilere laf sokarak stres atıyorsunuz galiba