Merhaba,
Türkiye'nin 2 büyük host firmasının yardım ekibine şöyle bir soru sordum:
Günlük ortalama 500 kişi giren bir sitem var, site açılış hızı ile ilgili sorun yaşıyorum. VPS alsam hızı arttırabilir miyim?
Cevap olarak VPS almamın bir faydası olmayacağını söylediler.
Şimdi bu hız problemini çözmem için illa SUNUCU mu almalıyım? VPS hızda bir işe yaramıyor mu?
NOT: Her iki firmada size sunucu verelim vs demediler.
Merhabalar.
Kullandığınız yazılıma göre değişir. Wordpress kullanıyor ve çok ağır eklentileriniz var ise hız sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durumda belirli cache eklentileri ile bu sorunu aşabilirsiniz. Örneğin litespeed kullanıyorsanız litespeed Wordpress cache eklentisiyle çok iyi önbellek tutuyor. Bu örnek yapacaklarınızından sadece bir tanesi ve bahsettiğim gibi kullandığınız php scripte göre değişir. Bunlara rağmen hala hız sorununuz varsa gerçekten kullandığınız yazılım yani php scriptiniz gerçekten çok kaynak tüketiyor olmalı. Bu yüzden 500 tekil hitinizde olsa kullandığınız hosting de size ayrılan kaynaklar yetmiyor olabilir. Bu nedenle sanal sunucuya geçmeyi düşünebilirsiniz. Ancak sağlayacağınız sanal sunucuya geçmenizin bir faydası olmadığını belirttiğine göre fazla kaynak kullanmıyorsunuz demek tir . Yine de kaynak tüketiminizi kontrol ederek belirli yüklerin hafifletilmesi konusunda bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Bu analizi yaparak hangi hostingi tercih edeceğinizi belirleyebilirsiniz.