Çıraklık değilde tavsiye vereyim, genel adım adım ilerle bu tavsiyelerimi derim. Öncelkle biraz kendimin ekonomik adımlarını basitçe özetleyim.
İşletme Bölümünü bitirdim. Üniversitemizde finansal piyasalarla ilgili bilgi veren, ekonomiyi anlatan derslerimiz oldu. Üniversite sürecinde hiç hisse almadım. Ama takip ettiğim hisseler oldu. Paramı borsaya sokmadan önce şöyle bir deneme yaptım. 10 bin TL param olsaydı bunu pörtföy olarak bölseydim borsaya %25 pay verseydim. Bu 2,500 TL ile hangi hisseleri ne zaman alırdım dedim bi kendime, sonra o hisseleri takibe aldım. Sonra alacağım fiyatı tahmin ettim o fiyata gelince app'den alarm geldi investing mobil app'inden. Bende excelde dosya oluşturdum aldım diye ama hayali paraydı

Böyle 4 hisse seçtim. Hep uzun vadeli hisseler seçtim ama 3 ay içinde bu işe girişmek istiyordum cüzzi karlar olduğunda çıktım gibi düşündüm. İlk deneyimim hayaliydi.
Riske etmek istemiyorsan hayali bir deneyim edinebilirsin.
Sonra gerçekten 4 hisse seçtim ve satın aldım. Bir hissede bayağı deneyim yaşadım uzun vadeli aldığım halde çok hareketliydi al-sat yapma şansını tamı tamına 3 kez kaçırdım. Bunu deneyim ederek öğrenebilirsin ancak bence. Bu hisseleri seçerken belli şeylere dikkat ediyorsun bunu internette eğitimler izleyerek öğrenebilirsin.
-Risk az istiyorsan BİST100'den çıkma
-Hissenin piyasa değeri(hacmi)
-Yabancı Oranı
-Son 5 yılda ne kadar büyümüş, son 1 yılda ne kadar büyümüş?
-Kar durumları? Bir yıl için her çeyrek çeyrek düşünülecek.
-F/K
-PD/DD
-Uzun vadeli seçenekse Temettü
-Temel Analiz(ağırlıklı temel analizi kullandım)
-Teknik Analiz(teknik analiz okulda hoca sermaye piyasaları dersinde anlatıcam demişti anlatmamıştı, youtubedan üstüne gittim biraz ama teknik analizde iyi değilim o yüzden hep temel analizci davrandım)
-Hissesini alacağım şirketin sektörü, o sektörün dalgalanması var mı? O sektörün türkiye durumları
-İhracat yapıyor mu?
-Bilanço okumak, finansal okuryazarlık
Daha çok hisse alırken bakacağın parametre olacak.
Bu söylediğim durumları genel başlıklarla anlatan kişiler var youtubeda onların eğitimlerine bakman ve borsada kendin deneyimlemeni öneririm.ç