Ekonominin düzelmesi için düzeltebilecek güce yani sermaye sahiplerinden üstün olmaya bakar.
Böyle bir durumun planlanması yürütülmesi oturtulması 20 30 yıllık bir plana dayanır. Lakin onun yerine terk ettiğimiz bazı ilke ve inkilaplar var onlara dönersek 3 5 sene içerisinde oturur.
Öncelikle arap hegomanyası, arap seviciliği, arap kültürü bırakılıp ülkenin yüzü batıya dönmeli.
ABD'nin Çin ve Rusya ile mücadelesi fırsat bilinip başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerin üretim tesisi olan Çin yerine Türkiye'ye kaydırılacak hamleler yapılmalı.
Atatürk döneminde temeli atılmış bazı işlevlerin aktif edilmesi gerek.
Tarım, demiryolları, sanayileşme, turizm gibi noktalarda belirli standartlar ve planlanmalı bir işleyiş yürütülmeli.
1970'lerin 80'lerin TRT arşiv kayıtlarına bakıp insanların diksiyon düzgünlüğüne bakın bir de şimdi ki sokak röportajlarını izleyin. O kalitede eğitim verilmeli ki gelen nesil yenilikleri anlayabilsin, okuyabilsin, geliştirip üretebilsin.
Her bölgeye bir mühendis kimliği tanımlanmalı. Örneğin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da Ziraat mühendisliği üzerine kampüs köyler kurulup sıkı bir avrupa temelli (almanya, hollanda) mühendislik eğitimi ile gençler hazırlanmalı. Marmara bölgesinde çeşitli mühendislik kampüsleri olmalı. Bu kampüslerde eğitim alan mühendislerin 5 ile 10 yıl arası devlette sadece iş odaklı çalışmaları garanti edilmeli.
Tabii ki ekonomi sadece üretim ve parayla düzelmez. Ekonomiyi canlandıran yatırımcıyı çağıran şey konusunda ülkelerin sosyo kültürel yapıları da etkili.
Örneğin sansür, yandaş yayıncılık, fikrini belirtenin içeri atılması, idam istenilmesi gibi olaylara son verilmeli. Dünya top tank tüfek savaşı bırakıp siber savaş, sağlık savaşı, psikolojik savaş şeklinde ilerlerken ona asarım buna keserim diye tehdit savurmadan işlerini profesyonelce yürütecek bir yönetime ihtiyaç var.
Dünya 4.0'a geçiyor. mevcut bir ürünü alıp kopyalamak yerine yenilikçi üretimler teşvik edilmeli. Lakin Atatürk ilke inkilapları, muasır medeniyetler seviyesi gibi durumları kavrayıp ülkeyi ona göre şekillendirmek en iyisi.
Uber'in yasaklandığı, Booking'in yasaklandığı, Paypal'ın yasaklandığı bir coğrafyaya yabancı yatırımcı gelip yatırım yapmaz. Sadece bu 3 platform Türkiye'de yasaklı olmasa ciddi bir pazar olarak görüp reklam çalışması bile yapsaydı 100 binlerce insanın karnı fazlasıyla doyacaktı. Tabii birçok şey var düzeltmek için bu sadece ön sözün ilk satırı olarak düşünün.