Daha 10dk önce Avusturya'da yaşayan apartman komşum ile konuştum. Morali bozuk, kriz var, virüs var, iş yok açız diye ağlıyor. Öte yandan RTX 3080 ekran kartı almış bilgisayara, ürünün fiyatı 550 euro. Arkadaşın aylık geliri 2.300 euro yani maaşının 4'de 1'i ediyor. Aynı ürün Türkiye'de 550x9=4.950₺+%50 gümrük vergisi=7.425+%18 Katma Değer Versigi=8,762+Nakliye, Garanti, Fİrma kartı..vs sonuç 11.000+₺ Bakınız: https://www.vatanbilgisayar.com/asus...ran-karti.html

Bu ekran kartını bende almak istiyorum, benim 1 haftalık gelirim değil 11 haftalık gelirime eşit. Üstelik arkadaş 1 aylık gelirinin 4'de3'ü ile hayatını devam ettirebilirken ben 12 hafta tüm gelirim ayıramayacağımdan dolayı aynı şekilde ayda 1 haftalık tasarruf etsem 11 ay sonra alabiliyorum. Bu ekran kartının geçen haftaki fiyatı 9.300₺ altındaydı, 1 haftada 1.000+₺ zam geldiğini(kur farkından) hesaba katınca benim için erişilebilir bir şey olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor.

Kendimden örnek verdim, hepimiz aynı durumdayız, aynı alım gücü için Türkiye'de aylık 44.000₺ gelir elde etmek gerekiyor ki ancak öyle olunca bizde maaşımızın4'de 1'ü ile bunu alabiliriz.

Bu arada bahsettiğim arkadaş geçen sene 1 aylık maaşını artırarak Türkiye'de tatil yaptı. 1 aylık maşa Türkiye'de 10 aylık asgari ücret... Daha da konuşmak istemiyorum...