İnsanların ihtiyaçları konusunda öncelikleri vardır, işsiz olsa bile bir yerden bulup sigara'nın en pahalısını içmesi gibi düşünebilirsiniz, alışkanlık olarak görebilirsiniz veya en doğrusu günümüz 2020 şartlarında telefon bir ihtiyaçtır ve ihtiyaçlar borç, taksit, vade, senet vs. bir şekilde bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Şahsen ben note5 kullanıyorum ve akıllı telefon bir ihtiyaç bunu kimse inkar edemez, üstelik 3 adet instagram sayfam var mecburen telefon kullanmak zorundayım keyfimden değil, sadece ihtiyaç. Kişisel instagram sayfama 2,5 yıldır tek foto atmadığımı düşünürsek zaten sosyal medyadan bıkmışım, sadece iş. Note20 olsa elimde belki ihtiyaçlarımı daha iyi karşılar, daha kısa sürede daha kaliteli işler çıkarır, belki bataryası daha geç biter, daha hızlı şarj olur, görüntü kalitesi çok daha iyidir her ne kadar son 5 yılda 15 foto bile çekmediğimi düşünürsek. Fakat note5 ile note20 arasına bakıyorum, fiyat ve performansını, yani bana karını zararını ölçüp biçiyorum ama elimde sorunsuz çalışan bir telefonum varken astronomik paralara telefon yenilemek saçma geliyor. Hee, param yok mu? var. Ama paramın olması bana saçma gelen saçma sapan ihtiyaçlar üretip koşa koşa almamı gerektirmiyor, elimde bulunan yetiyor. Ülkemiz için böyle diyoruz ama dışarıda elin Almanı, İngilizi, Fransızı, Amerikalısı 2 hafta çalışıp kazandığı ile iphone 11 pro max alabiliyor, bizim asgari ücret ile 5-6 aylık bir emeğimize denk geliyor, bizden 10-12 kat daha kolay erişimleri var telefonlara ve yaşam şartları çok rahat olduğu için, bizim ülkemizde bizim geçim derdi yüzünden süründüğümüz gibi onlar genel olarak sürünmediği için bu konuda çok rahatlar. Belki ne alaka diyebilirsiniz ama onlar bizim vatandaş gibi telefonu hava atma, popülerlik, gösteriş gibi sebepler ile kullanmıyorlar çünkü zaten herkes kolayca sahip olabiliyor, sadece ihtiyaçları arttıkça veya telefonlarının başına bir şey geldikçe ve en klasik bomba sebep olan yeni ios ve android sürümleri geldiğinde cihazları aşırı yavaşlayınca değiştiriyorlar. Yavaşladığı için değiştirenleri eğer ihtiyaçsa çok yadırgamıyorum aslında. Son cümle olarak eziklik duygusu ve ego tatmini için ihtiyaç olmadığı halde borç harç üst model telefonlar alınmasına sonuna kadar karşıyım