Savcılığa falan gitmeyin dolandırıcılıktan. Adım adım yazıyorum yapacaklarınızı:
1- İcra dairesine gidiyorsunuz. Borçluya ilamsız icra açıyorsunuz. Normalde icralarda borçlunun T.C. kimlik numarasını istiyorlar bizim pek muhterem icra daireleri. Bunda istiyorlar mı emin olamadım. (Bu yöntemi uygulayacaksanız yarın eşime sorayım, avukat.)
2- İlamsız icrada herhangi bir senet, belge, sözleşme sunma zorunluluğunuz yok. Mantığını şöyle düşünün: "Hasan'ın bana borcu var, onu ödesin."
3- Akabinde borçlunun adresine ödeme emri gidiyor. Diyelim ki Hasan açtı kapıyı, "Burada böyle birisi yaşamıyor." dedi ve kapattı. Bu sefer ödeme emrini "Kendisi bulunamazsa muhtara teslim edilmesine" diye gönderiyorsunuz. Gününden emin değilim, 15 olması lazım, muhtardan almazsa her türlü teslim edilmiş sayılıyor.
4- Öyle ya da böyle teslim ettirdik mi, ettirdik. Şimdi borçlunun 7 gün süresi var. Neydi mantığı? Hasan'ın bana borcu var. Bu süre içerisinde Hasan, "Benim borcum falan yok." diyerek itiraz etmezse, direkt borçlu durumuna düşüyor. Kabul etmiş sayılıyor. O zaman yasal yollarla tahsil ediyorsunuz alacağınızı. Veya korkup size de yazabilir, "Buyur paranı." diyebilir.
5- Diyelim ki 7 gün içinde itiraz etti, hop takip düşüyor. İşte bu aşamadan sonra "Hayır, yalan söylüyor, itiraz etti ama bana borcu var." diyerekten sizin dava açma hakkınız doğuyor.
6- Dava açıldığında belgelerinizi sunuyorsunuz. "Buyrun sayın hakim, bunlar WhatsApp görüşmelerimiz, şu iş karşılığında şu kadar liraya anlaştık, ben işi teslim ettim, o da kabul etti işin bittiğini gördüğünüz üzere. Ama parasını vermedi." diyorsunuz. Burada WhatsApp konuşmalarına ek olarak, gerçek bir tanığınız varsa anlaşırken şahit olan, davanıza güç katar. Bu önemli, bilginiz olsun. Ek olarak: Fatura kesebiliyor olsaydınız anlaştığınız miktar kadar fatura kesip kendisine iletseydiniz o da ekstra avantaj sağlayabiliyor bazı durumlarda. Velhasıl, hakim için deliller yeterli geldiğinde kazanıyorsunuz.
Sizin olayınıza bağlı kalarak değil, genel olarak ve kabaca anlatmaya çalıştım. Ama sizin olaya göre konuşursak, Instagram'ın dâhil olmasıymış, bilişim suçuymuş, supportmuş, bunlarla hiçbir ilgisi olmayacaktır konunun. Tabii detaylar mevcut, eğer yasal yoldan ilerleyecekseniz, detaylar için bir avukata başvurabilirsiniz.
İyi çalışmalar.