Deneme fırsatım oldu ancak işime yarayacak 3 anın 2sinde erişemedim. ikide bir sitesi çöken, sunucudan kısan bir siteye paraları emanet edemem. Kaç saat boyunca mağdur olunuyor. çökmelerle karşılaştıktan sonra direk kartı çöpe attım zaten
Merhabalar,
Papara 4 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip, TCMB lisanslı elektronik para kuruluşudur. Bu gibi sistemlerde paranız garanti altındadır onu bilmenizi isterim. Paranız Merkez Bankası'nın denetiminde olan, ortak havuzda bekletiliyor zaten. Yani paranıza birşey olması imkansız.
Papara'da günlük milyonlarca işlem oluyor ve hergün yeni özellikler ekleniyor. Güncelleme esnasında vs. ufak kesintiler anlayışla karşılanabilir.
Banka ile karşılaştırmak yanlış olur. Papara banka değildir, bankanın süreçlleriyle uraşmak istemeyenlere, 18 yaşının altında olduğu için banka hesabı açamayanlara ve çeşitli kampanyalarıyla her kitleye hitap etmektedir.
Mesela her Ibana para gönderme özelliği gelicek. Mesai saati dışındasınız diyelim, Enpara kullanan biri sadece Enpara kullanan başka bir hesaba para gönderebilir. Ama bu sistemler sayesinde istediğiniz bankaya 7/24 para gidebilmekte.
İşte tam da bu yüzden (banka statüsünde olmadığı için) IBAN özelliği getiremeyeceğini düşünüyorum. IBAN uluslararası standartlara sahip bir banka hesap numarasıdır, yani bankalar arasında kullanılan bir hesap numarası. Papara bu özelliği alabilmek için öncelikle Banka Statüsü 'nde olmak zorunda diye düşünüyorum
Merhabalar,
OPapara'ya gelen özellik bir Iban değildir. İstenilen bir Ibana para gönderme özelliğidir.
Bu özellikte Papara'nın banka hesapları kullanılır. Açıklamada ise Papara hesap sahibinin adı yazar.
Yani Ali kişisi Papara hesabından Garanti Bankası'ndaki Mehmet kişisine parayı göndericek diyelim. Mehmet'e para gider ve gönderen Kısmında Papara, açıklama kısmında Papara sahibi Ali yazar. Örneği İninal'da mevcut.
Keza Iban sistemide getirdiklerinde şöyle olur. Şu an zaten Papara'nın her bankada kendi Ibanı var. Kullanıcılar açıklama kısmına Papara numarası yazarak Papara hesaplarına ödeme atabiliyor. Lakin Papara burada sadece kendi banka hesaplarınızdan ödeme atabilirsiniz diye bir kural koymuş. Bu kuralı kaldırdığı zaman herkes Papara'nın Ibanına, açıklama kısmına Papara hesap numarası yazarak ödeme gönderebilir. Örn: İninal, param vs. sistemlerde bu şekilde yapılmakta.
Yine bu elektronik para kuruluşları kullanıcıya özel Iban verebiliyor sanıyorum. Bunun için bir izin daha gerekli galiba. Mesela Papara gibi bir sistem olan Param var. Param'ın birçok kartı mevcut ve Barokart markasına kişiye özel Iban alma özelliği getirmiş. Çok yakında da herkese geliceğini belirtmiş.
BKZ:
https://param.com.tr/ParamIBAN