gün sonundaki net kar kağıt üzerinde 20 TL ama karın bir kısmı enflasyon karşısında erimiş gibi gözüküyor. Aslında alım gücü açısından cebine sadece 10 TL girmiş oluyor bu durumda ama diğer yandan da kalemin fiyatının da şişerek arttığını hesap edecek olursak bir sonraki tura devam edilirse kalemi satamama, elinde kalma riski de var.

Kalemi 40 TL'den alıp paramı oraya bağlamayı göze alıp arada al sat yapmadan bekletebilecek kadar vaktim olsaydı, piyasası 70 TL'ye çıktığı anda 30 TL kar etmiş olacaktım. Tekrar kalem almayacaksam da enflasyona rağmen cebime temiz kalmış olacaktı o miktar. - tabi tüm bu arada diğer yaşam giderleri enflasyondan etkileneceği için alım gücüm doğrudan bu miktar artmış olmayacaktı ama en azından bir miktar kar etmiş olacaktım bu şekilde - halbuki bu şekilde alım satım yaptığım için bu ticaret üstünden 20 TL net karım oldu ama bahsi geçen aynı diğer yaşam giderlerinin de ortalama olarak aynı oranda zamlardan etkilendiği düşünülecek olursa bu durumda bence sadece günü kurtardım, paraya takla attırdım, piyasayı canlandırdım hatta belki bir miktar zarar bile ettim zira 40 TL maliyetli kalem 60 TL maliyete yükselirken,aynı süre içerisinde 40 TL'ye alabildiğim x miktar kıymayı artık belki 60 TL'nin bile üstüne alıyorum. ama tabi yine zaruri yaşam giderlerinin aldığı zam ile keyfi sayılabilecek ürünlerin aldığı zam doğru orantılı gitmiyorsa, kalem ekmek fiyatına oranla daha hızla değer kazanıyorsa yine de kalem ticaretinden karlıyım..