Mrb,
Adsenseci (web sitesi tamamen yabancı, görüntülenme tıklanma % 100 yurt dışı) bir arkadaşınızın 2015 hesap dönemine ait vergi inceleme raporundan bir bölüm: Toplam gelirinin % 80'ini gider olarak kabul ettirdik. Şu ana kadarki en iyi sonuç bu galiba. Bu işin yapılmasında olmazsa olmaz yani katlanılması zaruri olan giderlerdir. KDV konusunda maalesef teslimleri ve faydalanma yeri açıkça % 100 yurtdışı olduğu halde fatura düzenlemediği gerekçesiyle başarılı olamadık. Bu kısmı mahkeme çözecektir diye düşünüyorum. Artık vergi incelemelerinde KDV konusunda birkaç istisna dışında % 80 oranında başarı sağlıyorum. Başarısız olanların vergi raporlarında ise hizmetten yurt dışında yararlanıldığı açık açık belirtiliyor fakat fatura düzenlenmediği için reddediliyor. Yani vergi mahkemesine gollük pas şeklinde sonuçlanıyor. Ben veya bir başkası KDV konusunda vergi mahkemesine sadece bir cümle "Bu KDV haksızdır, iptalini talep ediyorum" yazıp verse bile KDV ve buna bağlı cezalar büyük ihtimalle iptal edilecektir. Fatura düzenlenmeme cezası uygulanmadı. Son birkaç aydır ilgilendiğim hiçbir vergi incelemesinde hizmetten yurt içinde faydalanılmıştır diye bir ibare artık geçmiyor. Buraya kadarki bölüm kişisel başarım. Fakat giderleri kabul ettirme konusu ise % 100 benim veya arkadaşınızın başarısı değil müfettiş ve bağlı bulunduğu denetim grup başkanlığının inisiyatifinde. Ben sadece yol gösteririm. Evrakları ve savunmayı hazırlarım.
Aslında bu tip bilgileri/belgeleri buradan paylaşmak istemiyorum. Başka da örnek rapor paylaşmayacağım. Çünkü bu bilgiler sizlere yarardan çok zarar veriyor. Buraları takip eden yetkililer sizlerin aleyhine olacak şekilde gerekli tedbirleri alıyorlar.
Bu bölümün gizli olması sizin yararınıza olacaktır. Fakat benim elimden bir şey gelmez. Moderatör, yetkili vs kim varsa görüşürseniz sizler için daha sağlıklı olur.
Buralarda yazıldı çizildi. Varlık barışından faydalanan birçok arkadaşın vergi incelemesi kapatılmıştı. Fakat şimdi bu dosyalar tekrar incelenmek üzere açılıyor, bununla ilgili bizzat görüştüğüm kişiler var. Tabi hakkımızı arayacağız. Demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir. Eğer konu buralarda yazılıp çizilmeseydi veya forum gizli olsaydı, bu arkadaşlarınızın dosyaları bir daha açılmamak üzere kapanmış olacaktı.
Bilişim hukuku bölümü dışarıya gizli olsa inanın % 80'iniz geçirdiğiniz vergi incelemelerinde KDV konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Geriye kalanların işini de mahkeme çözer.
Artık incelemelerde KDV konusunu cepte düşünerek, sadece gelir vergisi yani kazanç/gider maliyet konusunda odaklanıyorum.
Kenan GÜMÜŞ
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com