Merhaba R10!
22 yaşında fırsatlar arayan, üniversite eğitimine devam eden bir genç olarak uzun süredir adım atmayı planladığım ama yapamadığım şeyi 17 gün önce oluşturduğum işyeri açma talebim sonrasında bugün gelen vergi levham ile tam anlamıyla başlatmış bulunuyorum. Hali hazırda yıllardır bir şekilde internet üzerinden gelir elde ediyor, etmeye çalışıyorum. Son dört yıldır ise freelancer olarak bir firmanın müşterilerine websitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden destek veriyorum. Ayrıca bir ortağım ile beraber mobil uygulamalar geliştirip, Google Playde yayımlıyoruz.
Peki, bu kararı almaktaki amacıma gelecek olursak ilkokuldan itibaren ilgimi çektiği için başladığım, liseye başladığımdan itibaren ise para kazanmak için fırsat olarak görerek devam ettirdiğim amatör internet kariyerime biraz daha kurumsal seviyeye çıkartmak amacındaydı. Bu sayede de sürdürülebilir ve gelir düzenimi sağlayabilecek işler yapabilecek ve bunu doğru şekilde ilerletebilmek için de üzerimdeki baskıyı doğru şekilde artırabileceğimini düşünüyordum.
Bunları yazmamdaki sebep ise; yıllar boyunca ticaret yaptığım, tecrübeler elde edindiğim bu platformda benimle aynı yoldan geçmek isteyenleri motive edip, başlamadan önce tecrübe edinmelerini sağlarken, aynı zamanda bilgi ve tecrübe sahibi diğer üyeler ile beraber fikir alışverişini sağlamak adına bir fırsat olacağını düşündüm.
Bu konu içerisinde şahıs firması kurulum sürecimden, sanal ofis kiralamaya, faydalanmak istediğim KOSGEB desteğinden, Türkiye içinde satış hedeflerken aynı zamanda Amazon FBA ve ETSY gibi platformlar üzerinden mikro-ihracat yapma denemelerini içerecek. Çok uç bir olay gerçekleşmediği sürece de her hafta pazartesi günü konuya eklemelerde bulunacağım. Şimdi yavaştan başlayalım!
- SIFIR SÜRECİ (Firma kuruluş) (20 Ağustos - 7 Eylül 2020)
Bu süreçte yapmam gereken bazı şeyler vardı;
Mali Müşavir bulma
Mali müşavir konusunda R10da hizmet veren iki firmadan hizmet almak yerine, eskiden çalıştığım e-ticaret firmasının sahibini arayarak hizmet aldıkları müşavirin numarasını istedim. Bu sayede 150TL gibi bir ücret ile mali müşavir ihtiyacımı güvenilir bir referansım sayesinde daha uygun şekilde çözmüş oldum.
Sanal Ofis Kiralama
Kendi evim olmadığı için bir büro ya da sanal ofis kiralamam gerekiyordu. Başlangıçta yüklü bir kira ve stopaj ödemek istemedim. Bu nedenle Ankarada sanal ofis hizmeti veren firmaları aradım ve bir firmadan aylık 80TL tutarında bir yıllık sözleşmeli sanal ofis hizmetinin sözleşmesini yaptım ve ödemesini bir yıllık şekilde gönderdim. Ertesi gün vergi dairesinden yoklama için bir memur geldi, sanal ofisin bir odasının fotoğrafını çekti ve işlemleri tamamladı. Ardından vergi levhamı bekleme başladım fakat bu süreç biraz sancılı geçti. Pandemi nedeniyle vergi dairesinin az memur çalıştırması süreci uzatırken bilgim olmaması nedeniyle yaptığım bir hatadan dolayı yoklamam onaylanmadı. Bir de bunun üstüne personel eksikliği ve yoğunluk nedeniyle de haber edilmediği için işler daha da uzadı. En sonunda mali müşavirim kendilerine ulaştı ve ofis masası üzerinde masaüstü/dizüstü bir bilgisayar bulunmadığı için çalışmaya müsait olmadığı gerekçesiyle onaylanmadığını söylediler. Müşavirim ise sadece fotoğrafta bilgisayar olmadığı ama işe başlayacağını belirtmesinden sonra bugün talebime onay verildi. Bu süreçte yoklama haricinde dışarı çıkmadım ve şu ana kadar da belirtmediğim herhangi bir ek ücret yok.
Ek olarak belirtmek istediklerim;
Genç Girişimcilere özel 3 yıl boyunca 75.000TLye kadar gelir vergisi istisnası ve 1 yıllık BAĞKUR muafiyeti için şahsen herhangi bir talepte bulunmadım. Bu işlemler de mali müşavirim tarafından dilekçesi yazılıp, gerekli yerlere gönderildi. - İNŞA SÜRECİ (KOSGEB ve Yardımcı Uygulamalar) 14 Eylül 2020
KOSGEB hakkında güncel bilgileri, başvuru sürecimi tamamladığımda ve yararlandığım yardımcı uygulamaları hakkındaki içeriğimi pazartesi günü ekleyeceğim.
Şimdiden iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, cevaplandırmamı istediğiniz sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.
Öncelikle tebrik ederim gerçekten, inşallah guzrl yerlere gelirsin.
Yanlız Bir sorum var, bende KOSGEB girişimcilik belgesi var. Kosgebe gittiğimde hibe için önce harca sonra al diyorlar. Benimkisi sanal olduğu için çok farklı siz bu konuda bilginiz varmı acaba