Merhaba R10!

22 yaşında fırsatlar arayan, üniversite eğitimine devam eden bir genç olarak uzun süredir adım atmayı planladığım ama yapamadığım şeyi 17 gün önce oluşturduğum işyeri açma talebim sonrasında bugün gelen vergi levham ile tam anlamıyla başlatmış bulunuyorum. Hali hazırda yıllardır bir şekilde internet üzerinden gelir elde ediyor, etmeye çalışıyorum. Son dört yıldır ise freelancer olarak bir firmanın müşterilerine websitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden destek veriyorum. Ayrıca bir ortağım ile beraber mobil uygulamalar geliştirip, Google Play’de yayımlıyoruz.

Peki, bu kararı almaktaki amacıma gelecek olursak ilkokuldan itibaren ilgimi çektiği için başladığım, liseye başladığımdan itibaren ise para kazanmak için fırsat olarak görerek devam ettirdiğim amatör internet kariyerime biraz daha kurumsal seviyeye çıkartmak amacındaydı. Bu sayede de sürdürülebilir ve gelir düzenimi sağlayabilecek işler yapabilecek ve bunu doğru şekilde ilerletebilmek için de üzerimdeki baskıyı doğru şekilde artırabileceğimini düşünüyordum.

Bunları yazmamdaki sebep ise; yıllar boyunca ticaret yaptığım, tecrübeler elde edindiğim bu platformda benimle aynı yoldan geçmek isteyenleri motive edip, başlamadan önce tecrübe edinmelerini sağlarken, aynı zamanda bilgi ve tecrübe sahibi diğer üyeler ile beraber fikir alışverişini sağlamak adına bir fırsat olacağını düşündüm.

Bu konu içerisinde şahıs firması kurulum sürecimden, sanal ofis kiralamaya, faydalanmak istediğim KOSGEB desteğinden, Türkiye içinde satış hedeflerken aynı zamanda Amazon FBA ve ETSY gibi platformlar üzerinden mikro-ihracat yapma denemelerini içerecek. Çok uç bir olay gerçekleşmediği sürece de her hafta pazartesi günü konuya eklemelerde bulunacağım. Şimdi y
avaştan başlayalım!

• SIFIR SÜRECİ (Firma kuruluş) – (20 Ağustos - 7 Eylül 2020)
Bu süreçte yapmam gereken bazı şeyler vardı;

Mali Müşavir bulma
Mali müşavir konusunda R10’da hizmet veren iki firmadan hizmet almak yerine, eskiden çalıştığım e-ticaret firmasının sahibini arayarak hizmet aldıkları müşavirin numarasını istedim. Bu sayede 150TL gibi bir ücret ile mali müşavir ihtiyacımı güvenilir bir referansım sayesinde daha uygun şekilde çözmüş oldum.

Sanal Ofis Kiralama
Kendi evim olmadığı için bir büro ya da sanal ofis kiralamam gerekiyordu. Başlangıçta yüklü bir kira ve stopaj ödemek istemedim. Bu nedenle Ankara’da sanal ofis hizmeti veren firmaları aradım ve bir firmadan aylık 80TL tutarında bir yıllık sözleşmeli sanal ofis hizmetinin sözleşmesini yaptım ve ödemesini bir yıllık şekilde gönderdim. Ertesi gün vergi dairesinden yoklama için bir memur geldi, sanal ofisin bir odasının fotoğrafını çekti ve işlemleri tamamladı. Ardından vergi levhamı bekleme başladım fakat bu süreç biraz sancılı geçti. Pandemi nedeniyle vergi dairesinin az memur çalıştırması süreci uzatırken bilgim olmaması nedeniyle yaptığım bir hatadan dolayı yoklamam onaylanmadı. Bir de bunun üstüne personel eksikliği ve yoğunluk nedeniyle de haber edilmediği için işler daha da uzadı. En sonunda mali müşavirim kendilerine ulaştı ve ofis masası üzerinde masaüstü/dizüstü bir bilgisayar bulunmadığı için çalışmaya müsait olmadığı gerekçesiyle onaylanmadığını söylediler. Müşavirim ise sadece fotoğrafta bilgisayar olmadığı ama işe başlayacağını belirtmesinden sonra bugün talebime onay verildi. Bu süreçte yoklama haricinde dışarı çıkmadım ve şu ana kadar da belirtmediğim herhangi bir ek ücret yok.

Ek olarak belirtmek istediklerim;
Genç Girişimcilere özel 3 yıl boyunca 75.000TL’ye kadar gelir vergisi istisnası ve 1 yıllık BAĞKUR muafiyeti için şahsen herhangi bir talepte bulunmadım. Bu işlemler de mali müşavirim tarafından dilekçesi yazılıp, gerekli yerlere gönderildi.

• İNŞA SÜRECİ (KOSGEB ve Yardımcı Uygulamalar) – (8-14 Eylül 2020)

Tekrardan Merhaba!

Bu hafta bildiğiniz üzere KOSGEB ile ilgili süreci halletmeyi planlıyordum. Bu nedenle direkt KOSGEB ile başlayalım;

Ama söylemeliyim ki bu süreçte KOSGEB’ten bir tokat yedim. 😊 Maalesef, detaylı araştırma yapmadığım için esnaf veya ticaret sicil kaydımın olması gerektiğini tam başvuru sırasında öğrendim. Bunun bedeli de ticaret odası için yaklaşık 1100-1300TL, Esnaf sicil kaydı ise 735TL tutoyor. Yıllık aidat ise her ikisinin de 290-350TL arası. Ben biraz daha fazla verip Ticaret Odasına kayıt olmak isterdim fakat Ankara Ticaret Odası özellikle bilanço defteri tutmuyorsan kayıt olamazsın dedi. Forumlarda biraz araştırdım, İstanbul için durum biraz daha esnekmiş sanırım. Bu nedenle mecbur Esnaf Odası’na kayıt oldum ve paramı ödedim, tasdiknamemi aldım. Bu arada kayıt sonrası işyeri ünvanını değiştirmek için belli bir miktar ücret, her eklettireceğin faaliyet kodu için de 735TL ödeme yapmanız gerekiyor, bilginiz olsun. Faaliyetlerim arasında baskı işi olduğu için ve sadece onu kayıt yaptırdığım için Ankara Matbaacılar Odasına gitmem gerekti. Yenimahalle’de olduğu için oraya pandemi korkusuyla o kadar uzağa gitmek istemedim. Telefonla aradım ve belgeleri internet üzerinden göndererek halledip halledemeyeceğimi sordum, sağ olsunlar anlayışla karşıladılar ve o şekilde hallettim. Yine de belgeyi almak için illa gitmem gerekecek.

Bu işlemi hallettim, haydi KOSGEB'i halledelim derken bir şey farkettim ve GİB kayıtlarına yazılımla alakalı bir faaliyet kodu eklettirmeye karar verdim.. Dilekçeyi yazdık, vergi dairesine gönderdik fakat 8 Eylül’de gönderdiğimiz dilekçe halen beklemede. Bu nedenle daha başvuru yapmadım. Peki neden böyle bir karar aldım ve neden siz de bu konuda dikkat etmelisiniz. KOSGEB başvurusu sırasında GİB sisteminden otomatik olarak faaliyet kodlarınızı çekiyor, ileri girişimci desteği mevzuatına göre başvuru yaptıktan sonra ek faaliyet kodu eklettirseniz bile o faaliyet dalından destek alamıyorsun. Bu yüzden KOSGEB süreci maalesef uzamış oldu ve bu yüzden bu süreçle alakalı belki birkaç haftalık yazı daha gelecek gibi. Benim sürecimden ayrı olarak KOSGEB hakkında bildiklerimi öğrenmek istiyorsanız aşağıda yer alan kısmı açabilirsiniz.

Şimdi benim hikayemden uzaklaşarak daha genele hitap ederek KOSGEB nedir ve ne değildir ifade etmeye çalışayım.
Birincisi, KOSGEB sadece yeni işletme kuracak/kurmuş kişilere yardımcı olan bir kurum değil. Hali hazırda işletmesi bulunanlara da farklı türlerden destekleri var. Kesinlikle incelemenizi öneririm. Ben yeni bir işletme olduğum için bu konuda maalesef sizi fazla bilgilendiremeyeceğim fakat sitelerinde tüm bilgiler var.

Yeni işletme kuracaklar için ise “Girişimci Destekleri” adı altında bir paketi var. Bu pakette yer alan üç destek paketinden en bilinenleri;

1. Geleneksel Girişimci Desteği,
2. İleri Girişimci Desteği,

Öncelikle “Girişimci Destekleri” adı altındaki destek paketlerinden yararlanmak istiyorsanız şirket kurulumu yapmadan en az bir gün öncesinde online eğitimini tamamlamanız gerekiyor. Farkı ise adından da anlaşılacağı üzere daha çok al sat yapacak, kafe, restaurant vb. açıyorsanız geleneksel girişimci, KOSGEB’ın onayladığı faaliyet alanlarından birinde üretim yapıyorsanız ise İleri Girişimci oluyorsunuz. Bu faaliyet alanlarına bu linkten bakabilirsiniz.

Bu iki destek programının su götürmez üç ortak destek kalemi var;
1. Kuruluş Desteği
Şahıs için 5.000TL, Limited için ise 10.000TL kuruluş desteği,

2. Performans Desteği
Çalıştırdığınız personele göre prim gün sayılarına göre 5.000TL’den 20.000TL’ye kadar verilen hibe. Bu hibe kaleminde verilen destek kalemi toplamda 40.000TL’ye kadardır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda ise 10.000TL daha ekleniyor.

3. Sertifika Desteği
İşletmeniz için gerekli olan mesleki ve teknik sertifikaların 5.000TL’ye kadarını hibe ediyor.

İleri Girişimcilik Desteğinde ise bunlara ayriyeten;

1. Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği
Faaliyetinizin teknoloji seviyesine göre;
Düşük-orta için: 100.000TL,
Orta-yüksek için: 200.000TL,
Yüksek için: 300.000TL’ye kadar destek sağlanıyor ve bu desteklerde KDV tutarı ödenmez.

Örnek olarak;
%18 KDV dahil 11.800TL ücreti olan bir makine, teçhizat veya yazılım alımı gerçekleştireceksiniz. Bu tutardan KDV’yi çıkarıyoruz. 10.000TL kalıyor. Peki, KOSGEB bunun hepsini ödeyecek mi? Hayır. Bu ürünün KDV hariç olan (10.000TL) tutarın %75’ini ödeyecek. Diyelim ki aldığınız ürün yerli malı sertifikasına sahip o zaman bu destek oranı %90 oluyor.
Yani ürün ithal ise 7.500TL değil ise 9.000TL’sinin geri ödemesini yapacak.
Bu durumda ürün ithal ise cebinizden 4.300TL, yerli ise 2.800TL çıkacak.

2. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği
10.000TL’ye kadar olan bu destekte ödeme yaptığınız ücretten %75’ini öder.
Burada aklınızda olması gereken diğer şey ise kuruluş desteği dışındaki tüm hibelerde önce ödeme yapmanız sonrasında belirtilen hibeyi alıyorsunuz. Ödeme yapıp, ürünü almadan hibe alamıyorsunuz. Önce harcayacaksınız, daha sonrasında ödediğiniz paranın hibesini alacaksınız.

Gelelim diğer meselelere;

KOBİ’ler için Faydalı Uygulamalar ve Destekler

Google Benim İşletmem Kaydı: Google’a işletmenizi kaydediyorsunuz ve adresinizi onaylamanız durumunda 115TL harcamanız durumunda 300TL kredi veriyor. Google işletme kaydımı yaptım ve işletme adresime bir posta gönderilmesini talep ettim. Gelen postada yer alan kodu girdikten sonra 115TL harca, 300TL kazan kodunun aktif olmasını bekleyeceğim. Tahmini süreç: 14 gün.

Tiktok Business Kaydı: Tiktok 31 Aralık 2020 Tarihine kadar kobilere destek olmak adına 2000TL’ye kadar yükleme yapmadan kullanabileceğiniz kredi, 13.500TL’ye kadar kadar da yüklediğin kadar katlayabileceğin kredi sağlıyor. Başvuru için vergi levhası, kimlik/pasaport, sicil kaydı ve mükellef belgesi gibi belgeleri yükleyerek onaylatabilirsiniz. Şahsım adına bu süreç 3-4 gün tekrar tekrar denedim. Tiktok’un otomatik onay sistemi var ve başvururken sürekli bir şeyleri hatalı yaptım. Sonunda ise onaylandı. R10’da bazı üyeler reklam verirken reklamlarının kapandığından bahsetmiş. Şu an için işlevselliğini konusunda tecrübem yok fakat reklam çıkmadan önce ufak bir ödeme yaparak bakiye eklemesi yaparak böyle bir engele karşı önlem alıp alamayacağımı deneyeceğim. İlerleyen süreçte bu konuda bilgilendirme yaparım.
Tavsiye vermeye gelecek olursam, başvuru sırasında onay alamadığınızda lütfen yeni reklam hesabı açmayın veya krediyi almaktan da vazgeçmeyin. Benim gibi genç kitleye hitap eden ürünleriniz olduğunu düşünüyorsanız satışınıza etkisinin olma ihtimali yüksek. Onay sürecinde sormak istediğiniz veya nerede hata yapıyorum diye sormak istiyorsanız çekinmeden konu altından veya mesaj olarak sorabilirsiniz. Birlikte çözmeye çalışalım.

QNB Finansbank Dijital Köprü: Finansbank’ın kobiler için ücretsiz olarak sunduğu harika bir hizmet. Özelliklerinden önce başvuru sürecini anlatayım. Finansbank’ın sitesi üzerinden kullanmak isteyeceğiniz özellikleri seçerek başvurunuzu yapıyorsunuz. Yoğunluğa göre 10-15 dakika içerisinde size en yakın genel müdürlükten görevli kişi arayacak ve seçtiğiniz tüm özellikleri o yetkili ile beraber aktif edeceksiniz. Onun dışındaki süreçte tüm soru ve desteği de o kişiden alacaksınız. Bunun dışında Dijital Köprü’ye kayıt olduktan sonra 3 ay içerisinde QNB Finansbank hesabı açmanız gerekecek. Benim gibi enpara hesabınız varsa telaş yapmanıza gerek yok. Buradan da hesap açabileceksiniz. Özelliklerden bahsedecek olursam da fazlasıyla kullanacağız veya hiç kullanmayacağınız birçok şey var. Bu yüzden ben kendi kullanacaklarımdan bahsediyorum.

E-Ticaret Pazaryeri Yönetimi
Stockmount firmasının sunduğu entegrasyon hizmetini 3 mağazaya kadar ve 2022 yılına kadar ücretsiz olarak kullanmanıza olana sağlıyor. Bu sayede tek platform üzerinden ilanlarınızı, mesajlarınızı, satışlarınızı ve aklınıza gelebilecek birçok şeyi tek ekran üzerinden yönetebilirsiniz.
Ön Muhasebe Programı
Piyasada bulunan bilindik ön muhasebe yazılımlarından tasarım olarak pek göze hitap ettiğini söylemesem de işlevsellik olarak 2022 yılına kadar ücretsiz olarak işinizi görecek. E-fatura ve E-arşiv oluşturma dışında ön muhasebe programı için gerekli birçok özelliği sizlere ücretsiz olarak sunuyor.
Misal bu uygulamanın güzel yanı, ufak tefek satışlarda çok önemi olmaz fakat güzel bir satış ivmesi yakaladınız, Stockmount entegrasyonunuz aktif, satış sonrası direkt olarak faturalandırma işlemini tamamlayacak.
Hesap Yönetimi
Kobaküs uygulaması ile tüm banka hesaplarınızı tek bir yere toplayarak hesap özetleriniz, analizleriniz ve akışınızı 2022 yılına kadar aylık 1000 işlem sınırlaması ile yönetebilirsiniz.

E-İmza

Buna ek olarak e-fatura ve e-arşiv gibi işlemleri yapmanız için şahıs firması iseniz e-imza (isterseniz mali mühür) veya limited şirket iseniz de mali mühür ihtiyacınız olacak. Dijital Köprü’ye kayıt olduğunuzda eğer e-imzaya sahip değilseniz Finansbank aracılığı ile TürkTrust’a başvuru yapıyorsunuz. 1 yıllık 139TL, 2 yıl 169TL ve 3 yıl için 199TL ödeme seçeneği var. Normalde üç yıllık ücreti 270-300TL arası. Ben de direkt 3 yıllık hizmeti aldım. Sizi arıyorlar, bilgilerinizi alıyorlar ve bulunduğunuz şehirdeki ofisinden e-imzanızı ve kartınızı teslim alıyorsunuz.

Teslim aldığım ürün ise İçerisinde simkart bulunan bir bellek kartı;

• 15-21 Eylül 2020
Bu hafta faaliyet kodu ekleme talebim için sanal ofise yoklamaya görevli geldi. Cuma günü GİB'in sistemine işlendi hemen KOSGEB kayıt yaptım ve beyannamemi gönderdim. Bu sabah ise beyanname onayı aldım. Tüm bilgileri doldurdum, son adımdaki iş planı örneğini de salı günü içinde bitirip onay için göndereceğim. Maalesef bu hafta bunlar dışında ekstra bir şey gerçekleşmedi.
  • 21 Eylül - 5 Ekim 2020
Bu iki hafta içerisinde Amazon Türkiye ve Kuzey Amerika, N11, Gittigidiyor ve ETSY hesaplarının açılışını yaptım. Hem ETSY hem Amazon ABD için Transferwise kullandım. Transferwise'dan kendi adınıza olan bir USD hesap bilgileri almak istiyorsanız 20 dolar bir yükleme yapmanız gerekiyor. Bu yüklemenin ardından o parayı daha sonradan çekebiliyorsunuz fakat USD ödeme almak için bazı kurallar var, onları incelemenizi tavsiye ederim. ETSY hesabı açmak gayet kolay, çok kısa sürede bir belge yükleyerek açıldı fakat Amazon'da kayıt sırasında biraz dikkatsizlik yaptığım için onay sürecim uzadı. İki üç defa belge göndermem gerekti ama hallettim sonunda.

Onun dışında konunun başında mobil uygulama yayımladığımızdan bahsetmiştim. Son iki üç haftadır yayında olan bir uygulamamız fazlasıyla yükseldi ve tüm odağımızı onun sorunlarını çözmeye ve geliştirmeye ayırdık, o yüzden KOSGEB'teki başvurumu tamamlamadım. Onun dışında bir de sadece bir Avrupa ülkesinde aktif olan bir uygulama yayına aldık. Şu an için avrupa uygulaması rölanti şekilde gidiyor fakat tık başı ücreti Türkiye ile arasında 10 kat fark var fakat şöyle bir handikapı var. Yurdışı uygulamasının reklamını yapmak Türkiye'ye göre daha pahalı, bu yüzden çok fazla sermayeniz yoksa ilk uygulamayı Türkiye odaklı yapmanız hem paranızı çok tüketmez hem de tecrübe kazanmanızı sağlar.

Açılış süreci biraz daha yoğun geçtiği için haftalık güncellediğimde baya dolu dolu oluyordu fakat şu anda daha yavaş işlediği için her hafta güncellemenin çok anlamı yok. O yüzden bir süre iki haftada bir güncelleyeceğim, 1-2 ay böyle devam ettikten sonra da ayda bir şekilde devam ettirmeyi planlıyorum. Bunun dışında yorum ve özel mesaj yoluyla bu süreçten geçtiğini belirterek bana şans dileyen, başvurular konusunda yardım isteyen birçok kişi oldu. Bu da beni fazlasıyla mutlu etti. Çok teşekkürler. İki hafta sonra görüşmek dileğiyle

Şimdiden iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, cevaplandırmamı istediğiniz sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.